ВодещиКултура

Читалището в село Зая е било и училище

В центъра на дряновското село Зая, върху склон огрян от слънчеви лъчи, през 1887 г. будното и трудолюбиво население на селото построява училище. Сградата е двуетажна, изградена от големи каменни блокове и в нея учат деца от селата Зая, Геня, Саласука, Ганчовец, Длъгня и Катранджии. Това разказва Емилия Михайлова, уредник в Исторически музей-Дряново.

Училището носи името на родоначалника и идеолога на Българското възраждане, народния будител, духовник и светия, автор на История Славянобългарска – Отец Паисий. Първият учител в с. Зая е Марко Белчев от с. Балван махала (дн. Ветренци), Великотърновско.

„Училището в с. Зая е под ръководството на Министерството на народното просвещение и развитието му е подчинено на реформите в образователната система. Със заповед на Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Александър Стамболийски, се въвежда задължително безплатно основно образование със седемгодишен срок на обучение. Това налага училищната база да се разшири и да се потърсят възможности за изграждане на нова училищна сграда.

Представителна делегация от жители на с. Зая посещава Министерството на просвещението, за да получат средства за построяване на ново училище. Министърът отказва, но осигурява 15 000 лв. за строеж на читалище.

Хората от селото се възползвали от създадената ситуация и през 1927 г. с доброволен труд и дарения изграждат голяма и представителна сграда.

На първия етаж на сградата е разположен театрален салон със сцена, необходим за читалище „Наука” – основано през 1922 г., а на втория етаж се обособяват класните стаи, ученическа трапезария и учителски кабинет на Народно начално училище „Отец Паисий”, разкрива Емилия Михайлова.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *