ВодещиКултура

Регионалният исторически музей в Габрово търси работници за разкопки на древната крепост Градище

Регионален исторически музей – Габрово търси работници за провеждане на сондажни разкопки на крепостта Градище.
От културната институция уточняват, че са им нужни шестима души, които да участват археологическите дейности 14 дни. За времето от 15 до 30 юли те ще работят при разкопките на крепостта.

Музеят осигурява заплащане и превоз на наетите. Работното време е от 7:00 ч. до 13:00 ч. всеки ден без неделя с обедна почивка. Работата е подходяща и за студенти, за завършили ученици или ученици с придружително писмо от родител за участие на непълнолетно лице.

„На късноантичната ранновизантийска крепост в местността „Градище“ регулярно се провеждат теренни проучвания от археолози. През 2019 г. проучванията бяха водени от доц. д-р. Росина Костова от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Тогава разкопките разкриха нови части от жилищната архитектура на укрепеното селище, като обогатиха фондовете на музея с археологически ценности от желязо, стъкло, бронз и мед“, разказват от РИМ-Габрово.

Крепостта Градище е единствената по рода си римска твърдина в много широк район от римската провинция Долна Мизия, охраняваща пътя през Шипченския проход.

Местността е укрепена със солидна крепостна стена и кули. В най-високата част на платото се е издигала голяма базилика. Крепостните градежи, двете черкви и жилищата са значими архитектурни паметници, които имат голям принос за разчитане историята на Габрово. Крепостта е тракийска, антична, късноантична и средновековна. Първоначално е строена с военни цели през късната античност – ІІІ – ІV в. век след новата ера – и е играла важна роля в защитата на вътрешните провинции, а в последствие се превръща в укрепено селище.

„Тя има важно значение и през българското Средновековие чак до падането под турско робство. Многократно разрушавана и съграждана, сега крепостта е важен туристически обект. Външната крепостна стена е реставрирана през 80-те години“, споделят историци.

”Пазителката на прохода”, както я наричат габровци, е издигната по време на Римската империя, за да охранява главния път през Шипченския проход и да спира варварските нашествия.

Тя е била единствената крепост в този район на провинция Долна Мизия и поради това значението й е огромно. По откритите златни и медни монети от времето на римските императори Константин I Велики (306-337 г.н.е.) и Юстин II (565-578 г.н.е.) археолозите датират крепост Градище като късноантична и ранносредновековна (IV-VI век).

При археологически проучвания на територията на Градище са разкрити крепостна стена с дължина около 4 км., която е обграждала калето, 42 гъсто застроени жилищни сгради, помещения на гарнизона, охраняващ крепостта, главният вход и три от охранителните кули. В най-високата част на крепост

Градище се е намирал главният храм, построен през IV век, а малко по-късно към него е изградено и помещение за кръщене, т.н. баптистрий.

Много интересни са находките, открити по време на разкопките, като върхове на стрели, оръжия за лов, монети от V век, съдове за хранене и различни накити за глава и ръце.Крепост Градище е разрушавана и възстановявана многократно и престава да съществува след падането на България под турско владичество.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *