ВодещиНовини

Инспектираха 160 събирачи на трюфели

Намаляват набезите в горите на Централна Северна България

Намаляват набезите в горите на Централна Северна България, това показват справките на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово през последните месеци.

Тенденцията се запазва и през месец юни, в който лесовъдите на предприятието са извършили близо 1 600 проверки в държавните горски територии в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград.

През периода 1-30.06.2024 г. в посочените области са извършени 585 инспекции на обекти за добив на дървесина, проверени са 484 превозни средства, 7 ловци и 513 други физически лица, извършващи дейности в горите. Сред последните попадат и 160 събирачи на трюфели и др. недървесни горски продукти, които също са обект на проверка от страна на горските служители.

В резултат на контролната дейност служителите на СЦДП са съставили 2 акта за установяване на административно нарушение (АУАН) във връзка с нарушения на Закона за горите.

Не са констатирани нарушения на Закона за лова и опазване на дивеча.  Девет са издадените констативни протоколи за нарушения – 5 с неизвестен извършител и 4 с известен извършител, но без АУАН. Дървесината, станала обект на посегателство през юни е в размер на 84 куб. м. Сред задържаните вещи, предмети и средства на нарушения за посочения период фигурират 15 куб. м. дърва за огрев и един моторен трион.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *