ВодещиОбщество

Иван Марев, фармацевт и собственик на аптека в Дряново: Докато не се решат проблемите на аптеките, пациентите ще страдат

Напрежението сред фармацевтите в страната ескалира и заради назрялата криза в бранша, страдат пациентите.

„Проблемът е много сериозен. Ако някоя аптека прекрати договора си с НЗОК, светкавично ще се натоварят с работа други аптеки, които ще са с договор. Пациентите ще се насочат към тях и работата в тези обекти ще се увеличи“, сподели Иван Марев, фармацевт и собственик на аптека в Дряново.

В града има 4 аптеки като три от тях работят с НЗОК.

„Аптеките носят на гърба си Здравната каса. Подлежат непрекъснато на проверки и санкции за какво ли не. Продават лекарства без никаква надценка, плащат ДДС в рамките на месеца, а получават парите от НЗОК на 45-я ден. Затова докато не се решат проблемите на аптеките, пациентите ще са потърпевши. Досега никой не си е търсил правата, но това положение вече е нетърпимо. Не може една частна аптека да изпълнява социални дейности“, коментира Иван Марев.

Фармацевтът е категоричен, че в момента е абсолютно нерентабилно една аптека да работи със Здравната каса.

„От НЗОК твърдят, че увеличават парите на аптеките, но това се дължи на факта, че болните и лекарствата се увеличават. Населението застарява, масово боледува и заради това се отделят повече средства“, обяснява Иван Марев.

По думите на негови колеги друг проблем е дигитализацията, която им налагат. Според фармацевтите тя затруднява работния процес и вместо да консултират пациентите, те се ангажират с въвеждането на данни в системата.

Веселина АНГЕЛОВА

снимка-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *