ВодещиКултура

Заселничка в Дряновско представи двуезичната си книга „Истории от моето село“

Впечатляващото събитие с музика и слово бе организирано от Народно читалище „Развитие-1869“

Народно читалище „Развитие-1869“ – Дряново организира представяне на двуезичната книга „Истории от моето село“ от Катрин Конрой.

 

„Изданието излезе наскоро в издателство „Фабер“ в два варианта – първият само на български, а вторият – двуезично издание на български и на английски език. Авторката Катрин Конрой живее повече от 10 години в дряновското село Туркинча, израснала е във Франция и е живяла дълго време в Англия.

Събитието беше открито от Председателя на читалището Мирослава Лилова, която направи кратка анотация за авторката и книгата, като акцентира на дълбокото познаване на проблемите на българската общност, стоящо в основата на седемте разказа, своеобразни истории от едно неназовано село в България“, информира секретарят на НЧ „Развитие-1869“ Антоанета Ставрева.

Писателят Павлин Ботев представил своя задълбочена статия за книгата, имаща за цел да въведе читателите в своеобразния свят на героите на Конрой – българи в българска обстановка, видени през погледа на една чужденка.

„За да проникне по-добре в съдържанието на книгата британската и англоезичната местна общност се погрижи Янко Стефанов, който преведе на перфектен английски акценти от статията на Павлин Ботев. В събитието не липсваше и музикална част.В началото Стивън Мълхърн изпълни на цигулка свои вариации върху унгарския танц чардаш, а в интермедията между изявленията на Павлин Ботев и Янко Стефанов, преподавателят по пиано в детската школа Светлана Койчева изсвири „Валс в до диез минор“ от Фредерик Шопен.

Кулминацията на представянето беше изявлението на самата авторка Катрин Конрой, която прочете на български език свое обръщение към читателите.

Основният акцент в него беше нейната възхита от многото местни дарования в областта на литературата и музиката“, разкрива Антоанета Ставрева.

По думите и допълнителен колорит във вечерта са внесли две изпълнения на Гала Савчева от сдружение „Анна фолкарт“ с музикален педагог Ана Борисова, която изпълнила дряновската народна песен „Имала баба едно момиче“ и песента „Майкя Яна надалеко дава“.

„Катрин Конрой благодари на местната общност, че я е приела и на читалището за това, че получава покани за всички разнородни и разнообразни събития от културния живот в дряновската община. В дискусията в края на събитието първо взе думата зам. кметът на Община Дряново Диляна Джеджева, която адмирира излизането на книгата „Истории от моето село“, даваща нова призма, през която да погледнем българските проблеми. Журналистът Любомир Бахчеванов разказа за своето запознанство с Катрин и Стивън и за взетото преди години от тях интервю.

Палушка Джагарова благодари на Катрин за нейния принос към културния живот на Дряново и затова, че помага на хората от селото.

Любителите на изящната словесност имаха възможност да си закупят книги и да получат автографи на български и английски език от авторката. На чаша вино те обсъдиха актуални проблеми на местната общност и споделиха възхищението си от активното включване на чуждестранните заселници в дряновския културен и обществен живот“, сподели още Антоанета Ставрева.

 

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *