ВодещиКултура

Вечер, посветена на Фрида Кало, организира читалището в село Зая

Народно читалище „Наука-1922“ в дряновското село Зая кани на събитие, което е много по-различно от организираните до момента.

„Ще ви предожим нещо, което не се предлага никъде в района и ще ви откъсне от обичайното ежедневие. Ще посветим вечерта на 10 юли от 20 часа на изкуство, нови знания, смислени разговори и хумор. Ще се потопим в света на обаятелната мексиканска художничка Фрида Кало, една от най-впечатляващите жени в историята на изобразителното изкуство. Наши водачи в това вълнуващо пътешествие ще бъдат лекторът Ани Петрова и арт терапевтът Вяра Йорданова от инициативата „Вечер, посветена на…“ , съобщават от читалището в Зая.

Инициаторите споделят, че присъстващите ще научат повече за живота и творчеството на Фрида Кало, след това ще имат възможност да се отдадат на рисуване. В края на вечерта ще има обсъждане с чувство за хумор какво казва картината на всеки един.
Организаторите уточняват, че участието е безплатно, но е необходимо желаещите да направят предварителна регистрация, за да бъдат осигурени нужните стативи и материали за рисуване! Предвиден е максимален брой участници – 12.

Само за два дни по-късно местата за рисуване са се запълнили.

„Изглежда това ще е първата, но не последна такава вечер. За лекцията няма ограничения в местата, всички са добре дошли! Очакваме ви пред читалището в село Зая на 19 км от Велико Търново, на 29 км от Габрово и на 21 км от Трявна. Заниманията ще са под сянката на големите липови дървета, с гледка към Стара планина“, информират още от културната институция.

Организаторите не са пропуснали да разкажат за именитата Фрида Кало.

Фрида има толкова тежка житейска история, която ни кара да настръхнем до най-дълбоките дебри на сърцата ни и да я заобичаме много силно. Но именно тази нейна история – едно голямо страдание и още по-голяма сила на духа, е двигателят на нейното изкуство.

Непримирима, борбена, политически ангажирана, обичаща – в нито един момент от живота си Фрида не вижда себе си като жертва.
А творчеството ѝ спира въздуха в нас.

В голямата си част автопортрети, то е смесица от реализъм, символизъм и сюрреализъм, в комбинация с мексикански национализъм и фолклор.

Фрида заявява: “За мен казват, че рисувам сюрреализъм. Но аз не рисувам нито най-страшните си кошмари, нито най-големите си мечти. Аз рисувам своята реалност.” Нейни са и думите: „Трагедията е най-смехотворното нещо на света.“

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *