ВодещиОбщество

Фондация превръща бивш социален дом в Радовци в Център за младежи със зависимости

В базата ще бъде създаден и единственият у нас Международен Институт за обучение на специалисти за работа със зависимости

Фондация „Общност в помощ на зависимите“ стана собственик на бившия дом за възрастни с психични разстройства в дряновското село Радовци.

„Със съдействието на председателя на Общинския съвет в Дряново Тодор Георгиев и на кмета Трифон Панчев закупихме от Община Дряново имота. Сградата е с площ от над 2000 кв.м. застроена площ и двор от 2 декара. Вече започна почистването на помещенията, косене на тревните площи, подравняване и предстои мащабен ремонт“, съобщи Илко Бояджиев от Габрово, основател на Фондация „Общност в помощ на зависимите“ .

Организацията е основател на Терапевтичен център „Св Илия“, към който са налични Консултативен център, Преходно жилище и Дневен център в гр. Габрово.

Чрез тези институции Фондацията успява единствена в България да покрие всички международни изисквания и стандарти свързани с лечението, рехабилитация и ре-социализация на зависими хора.

Намеренията са да разширим базата и в някогашния социален дом ще бъдат настанявани непълнолетни младежи със зависимости, които се нуждаят от терапия.

„Центърът „Св. Илия“ е лицензиран от Министерството на труда и социалната политика, от Министерството на здравеопазването. Освен това сме член на Европейската федерация на терапевтичните общности. Членуваме и в Световната Федерация на терапевтичните общности, от където получаваме мониторинг от изпълнителния директор на организацията. Това означава, че работим по доказан световен модел за терапия на различни видове зависимости свързани с психоактивни вещества (ПАВ), хазарт и хранителни разстройства, споделя Бояджиев.

Той не крие че случаите на зависимост към ПАВ и хазарт се увеличават.

„Напоследък в България са хит иновативните синтетични наркотични вещества. В много ранна възраст младежите развиват зависимост към тези ПАВ и работата с тях е по-специфична. Налага се със зависимите да се провежда интензивна терапия, както и да се работи с цялото семейство и близките. Вече имаме лиценз от социалното министерство за работа с непълнолетни“, разкри Илко Бояджиев.

Заради това преди дни експерти от Социалното министерство са посетили бъдещата база в село Радовци.

„Идеята е там да бъдат създадени два Центъра за настаняване от семеен тип, които да са със специален интегриран режим на работа. В терапевтичната база ще бъдат ангажирани специалисти по зависимости. С подрастващите ще работят психолози и педагози. Освен това момчетата ще бъдат настанени в едното крило, а момичетата в другото. Ще се приемат младежи до 20-годишна възраст и в двете части на сградата ще бъдат настанени по 14 души“, обясни Бояджиев.

Той допълни, че престоят им в Центъра ще е година и половина като издръжката на един потребител възлиза на 3000 лева месечно.

„Ще имаме нужда от подкрепата на Община Дряново за работата с непълнолетни, защото те ще имат нужда да практикуват различни спортни дейности, арт-терапия, хобита и ще се налага да си партнираме с различни институции и клубове“, уточни основателят на Фондация „Общност в помощ на зависимите“ .

Той информира, че по идея на директора на Световната Федерация на терапевтичните общности Федон Калотеракис в Радовци ще бъде създаден Международен Институт, какъвто в България няма към момента. В него ще се обучават специалисти, които ще работят с хора развили зависимости. За обучаващите и обучителите ще бъде осигурена леглова база с 25 места в Радовци.

Инвестицията за създаването на общността ва Радовци е на Фондация „Общност в помощ на зависимите“.

Предвижда се базата да заработи идната пролет.

Илко Бояджиев разказва, че той и колегите му обикалят общините в цялата страна като разговарят с психолози и специалисти в различни направления, които съобщават стряскаща статистика относно зависимостите у нас.

„Данните показват, че 80-90 % от учениците в дадено училище са пробвали различни наркотични вещества. Колко от тях обаче стават зависими, трябва да се изследва допълнително. Официални данни сочат още, че над 150 000 младежи у нас имат зависимост от алкохол“, посочва Илко Бояджиев.

По думите му хранителните разстройства пък са плод на меркантилното общество, което расте. Всяко пето момиче над 14 –годишна възраст е в риск да развие хранително разстройство и борбата с тази зависимост е много сложна.

В разговора се включва и Иван Митев, обучаващ се в Центъра на Фондацията. Споделя, че е завършил трите етапа на терапевтичната програма, които се прилагат в Център „Св.Илия“ в Габрово. След това е преминал процеса на плавното излизане от Центъра и влизане в ежедневието и обществото. Третият етап е цялостно интегриране, намиране на работа. В момента е част от екипа на Фондацията като се занимава с организирането и провеждането на събития и информационната дейност. Отделно се обучава да продължи своя професионален път и да е част от терапевтичния екип на фондацията.

„Малко са специалистите в България, които се занимават със зависимости“, категоричен е Илко Бояджиев.

Персоналът в Радовци ще е около 20 души. Институтът за обучение, който ще заработи едновременно с ЦНСТ-та в дряновското село, ще помогне за набавянето на необходимите кадри.

Самият Илко Бояджиев е специалист по зависимости и след година завършва дълга школа за психодрама терапевт като обучението там е 8 години. Междувременно е завършил множество курсове и е сертифициран специалист по психотерапевтични подходи, кризисни интервенции, има практика в различни общности в Европа и др.

Признава, че често е разтърсван от случаи, при които държавните институции отказват подкрепа на зависими.

„Например на алкохолно зависим, който получава припадъци и падайки се травмира тежко, не го приемат в болница с оправданието: „Той не е за нас, защото е алкохолик“. Така го оставят на произвола и той много скоро умира. Има десетки подобни случаи“, споделя с тревога Бояджиев.

Той изтъква още, че е изключително тревожен фактът, че млади момчета в следствие на употреба на синтетична дрога отключват психози.

Съгласно закона обаче, за да бъде настанен в психиатрично заведение, пациентът трябва да подпише документ, а реално той е неадекватен. В същото време тази психоза трябва да бъде овладяна.

„За да са полезни на децата си и да помагат в оздравителния процес, организираме терапевтични групи и за родители от резидентен и нерезидентен тип. Това е важно, защото много често от прекалена загриженост, близките правят грешки, които „хранят“ болестта“, подчертава Илко Бояджиев.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *