ВодещиКултура

Юлия Дабкова, уредник в Исторически музей-Дряново: В народната митология Еньовден е свързан с магическата сила на природата

Песни, танци и забавления огласяха два дни площад „Ларгото“ по време на празника „Еньова магия в Дряново“. С пищното веселие бе почетен денят на лековитите растения.

_cuva

За Еньовден и магията на билките в народните предания разказва Юлия Дабкова, уредник Историческия музей в Дряново.

„В народната митология Еньовден е свързан с магическата сила на природата. На този ден рано сутрин Слънцето се изкъпва във водите на реките и изворите и те придобиват лечебна сила. Билките докоснати от Бога имат голяма магическа сила и служат за здраве и живот. Всяка откъсната на този ден билка и след това изсушена има своето предназначение: за здраве; за сила; за любов. За последните се вярвало, че отвара от тях решава и нерешимите любовни проблеми“, споделя Юлия Дабкова.

Билки за любов:
Босилек – ако се напръска мъжа по времена на сън с прах от тази билка, той няма да изневерява.
Бръшлян – клонка от бръшлян носи на младата булка щастие в брака.
Бял имел – ако клонка от тази билка се закачи над леглото на мома, тя ще се омъжи през годината.
Много е силна магическата сила на дилянката. Самодивите са натърквали върховете на стрелите си с нея и когато ранят човек, той намразва любимата си или жена си за цял живот.

Люляк – люляков цвят и цвят от круша в китка предпазват от лоша среща.
Маточината е билка за харесване. Носи се зашита в ризата.

Най-силна е любовната магическа сила на омайничето. Разказва се, че Купидон го е пронизал със стрелите си и после го подарил на самодивите да омайват по пътя си. Нарича се още „стара билка”, защото е старо като любовната магия. Носи се зашито в дрехата и омайва мало и голямо.

Перуниката е магьосническо цвете. Който момък вземе китка от перуника и я забоде на шапката си, душата му остава при тази мома на която е.
Пелин е билка за раздяла. Мома, която не иска да се ожени за стар ерген, бере „горчив пелин” и маже лицето си, за да не му се хареса.

Риган е съставна част в амулетите за любов.

„Народът вярва, че отварата от билки приготвена от магьосница може да разреши или създаде любовни отношения, а за целта билките трябва да се варят в ново гърне, на запустяло огнище“, казва в заключение Юлия Дабкова.

Веселина АНГЕЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *