ВодещиТуризъм

Цинговската пещера край Дряново привлича любители на природните красоти

Цинговската пещера се намира в близост до квартал „Цинга“ и е една от най-причудливите природни дадености в региона. Разположена е в Стражанско-Дебелдялски карстов район на Старопланинска област.

Общата й дължина е 87 метра.

„Пещерата е едноетажна, с едно малко разклонение, и е влажна.

Подът е застлан с пръст и ръбест чакъл. След 30-ия метър пещерата се стеснява и разширява, като завършва с блокаж от скална маса и пръст. В перспектива може да бъде разкопан. Наблюдават се следните образувания – наченки на леопардова кожа, пещерно мляко, сталагмити“, споделят запалени пещерняци.
Пещерата е картирана на 13 май 1989г. по време на курс за картиране от Д. Дойчева ПК „Кристал“- София, Йордан Йорданов и Детелина Петкова от СПК „Академик“-София.

„Скалното образувание се намира се на около 500-550 метра северозападно от хижа „Бачо Киро“.

До пещерата се стига по маркирана пътека, която води началото си непосредствено зад хижата и излиза в края на тунела на шосето Габрово-Дряново. На около 250-300 метра от тунела по посока град Дряново се тръгва право нагоре по левия скат на масива, който е обрасъл с нискостеблена растителност -свинак. Достига се до скалния венец. Входът на пещерата е разположен на 6 метра височина от основата му. Образувана е в Страженската синклинална гънка, която е изградена от апт-ургонски варовици“, обясняват изследователи.

По думите им входът е с форма на изкривена елипса, с ширина при основата 2,8 метра и височина на свода 3,6 метра, със североизточно изложение.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *