ВодещиОбщество

Форум „Кметовете говорят“ в Габрово набелязва мерки за справяне с климатичните промени

За трета поредна година Габрово ще бъде домакин на дискусионния форум „Кметовете говорят“, който се завръща в разширен формат на 3 и 4 юли 2024 г. Този път събитието ще е в рамките на конференцията „Да обединим усилия в борбата с климатичните промени“, която се провежда съвместно с Асоциацията на българските енергийни агенции. Това оповестиха от общинската управа на Габрово.

На фокус ще са ключови въпроси, свързани с устойчивата енергия и ролята на местните власти в процеса. Програмата предвижда представяне на Интегрирания национален план „Енергетика и климат“ (ИНПЕК) и възможностите за развитие на локални бизнес модели като ключов принцип в Програма „Развитие на регионите“ 2021–2027 г. Ще бъдат показани и технологични решения за топлопреносни и електропреносни мрежи, фотоволтаични и термопомпени инсталации, интелигентно управление на сгради, мониторинг и контрол на потреблението.

Двудневният форум ще обърне внимание на темата за борбата с климатичните промени чрез услуги на общинския енергиен мениджър, концепции за нулевоенергийни градски райони, насърчаване на ВЕИ и добри практики за сформиране на енергийни общности. Участниците ще разгледат и ролята на услугите за енергийно обновяване на жилищни сгради, подходите за борба с енергийната бедност и иновативните инструменти за енергийна ефективност.

Конференцията ще се състои присъствено в зала „Ритуална“ на Община Габрово и онлайн в платформата Zoom („Зуум“). Организатори са Центърът за енергийна ефективност „ЕнЕфект“, Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“ и Община Габрово.

 

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *