ГорещиКултура

Проф. Людмил Спасов представя в Дряново монографията “Георги Кьосеиванов. Прокуденият премиер”

Проф. Людмил Спасов на 27 юни ще представи в Дряново монографията си, посветена на Георги Кьосеиванов. Събитието е по инициатива на Исторически музей – Дряново. Културната проява е насрочена за 17:30 ч. в залата за временни изложби в експозиция “Колю Фичето”.

Людмил Спасов е роден на 8 май 1949 г. в с. Якимово, област Монтана. Завършва история във ВТУ, преподавал нова и най-нова история на България във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, ТУ-София, в Института за военна история при ГЩ на БА, в момента – в ПУ „Паисий Хилендарски”. Доцент (1985), доктор на историческите науки (2007), професор. Автор е на над 160 студии и статии по проблемите на българската, руската и балканската модерна история, вкл. на над 15 книги. Специализирал е в бившите СССР и Югославия, както и в Гърция.

През 2023 г. излиза последната му книга: „Георги Кьосеиванов. Прокуденият премиер. Тя разглежда живота и кариерата на Г. Кьосеиванов – едно позабравено име от близкото минало, човек, спечелил доверието на цар Борис III, издигнал се до премиер в три правителства (1935-1940). Кьосеиванов идва на власт след преврата на 19.05.1934 г. и почти едногодишно управление на военните. Една от първите му задачи е да отстрани военните от властта.

Като министър-председател успява да създаде една уникална политическа система. Има парламент без партии, има общински съвети, също без партии. Борис III поставя важни задачи пред министрите на Кьосеиванов. А те са: да не се възстановяват партиите, да се подобри материалното състояние на народа и стоките от първа необходимост да поевтинеят. Други заслуги на Кьосеиванов са: за първи път на българските жени е дадено избирателно право, формирано е 24-то обикновено народно събрание със 160 избраници, от които 93 са проправителствени, а 67 са в опозиция.

Докато в другите държави има кървави сблъсъци, в България, благодарение на умелото ръководство на Георги Кьосеиванов, няма никакви стълкновения и социално напрежение. Кьосеиванов успява да изправи икономиката на крака, след голямата криза от 1929-1934 г. Под негово ръководство е приет Закон за индустрията. Българската промишленост е поставена под държавен контрол и бележи невероятни успехи. Върхови постижения има в много области.

БНБ, с държавно участие, е основният господар на банковата система. Транспортът също е държавен. Кьосеиванов подготвя пътя за връщането на България на Южна Добруджа. Стихията на Георги Кьосеиванов е външната политика. През 1936г. на международна конференция, по указание на Кьосеиванов, България подкрепя турското искане за мирна ревизия на жестокия Ньойски договор. Турция си възстановява суверенитета над проливите и Истанбул.

Това позволява на българската ревизионистична политика да бележи успех след успех. В 1937 година се подписва Българо-югославският пакт за нерушим мир и вечно приятелство, който изключва военен конфликт между България и Югославия. Неговата дипломатическа активност става причина след избухването на Втората световна война цар Борис да бъде сериозно обезпокоен.

Причината е, че Георги Кьосеиванов става много самостоятелен. Царят не може да предвиди накъде той ще ориентира българската външна политика, но усеща, че в никакъв случай няма да е към Германия. Това поражда конфликт между Двореца и министър-председателя. В края на 1939 г. обкръжението на цар Борис започва некоректна атака срещу Кьосеиванов и семейството му и той си подава оставката. Назначен е за пълномощен министър в Швейцария. След 9-ти септември 1944 г. Георги Кьосеиванов е уволнен от новата власт. Не се завръща в родината, а остава емигрант в Швейцария. Умира през 1960 г. на чужда земя.

Веселина АНГЕЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *