ВодещиОбщество

Пренасят мощите на св. Никифор Прокажения за поклонение в Габрово

За светеца се знае, че чува молитвите на вярващите и помага на страдащи от рак, психични и сърдечни заболявания, семейни проблеми

Мощите на св. Никифор Прокажения ще бъдат изложени за поклонение в храм „Успение на Пресвета Богородица“ на 11 юни в Габрово. От Светата митрополия във Велико Търново оповестиха, че те ще пристигнат от Гърция.

„В късния следобед пред иконата с нетленните останки на Свети Никифор Прокажения Чудотворец ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение. За светеца се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага на хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, душевни проблеми, семейни неразбории и множество тежки заболявания.

Идването на мощите на светеца е съпътствано от представяне на книгата за неговия живот и чудеса „Св. Никифор Прокажения Чудотворец“ в храма. Автор на книгата е атонският монах Симон Светогорец“, посочват организаторите на събитието.

Иконата ще бъде показана за пръв път в България в Габрово и това се случва с благословението на Великотърновския митрополит Григорий.

След Габрово иконата ще бъде изложена за поклонение и в други градове във Великотърновската епархия.

Свети Никифор е роден през 1890 година на остров Крит. На 13-годишна възраст се разболява от проказа. Бяга от родния си остров, за да не го заточат на остров Спиналонга, където изолирали прокажените до края на живота им. Но пък отива в лечебница за проказа на остров Хиос, където среща отец Антим, също светец на православната църква.

На о.Хиос той приема и монашеството. Цял живот Никифор прекарва в молитва и упование в Бога, аскетизъм и търпение.

В Гърция го наричат скрит (таен) светец, защото неговите духовни подвизи са били известни на малцина в ограничения му социален кръг в болницата.

Той прекарва в лечебницата на Хиос 42 години и когато е открито лекарство, всички болни са преместени в Атина. Предвид напредналия стадий на неговото заболяване, свети Никифор не се е поддал на лечението и е продължил да носи кръста си на безкръвен мъченик. Починал е на 4 януари 1964 година и оттогава обърналите се с молитва към него са получавали помощ, посочват от митрополията.

„Хиляди са чудесата по молитвите на Прокажения Чудотворец, за когото малко хора знаят, дори и в родината му Гърция. Авторът на книгата, отец Симон Светогорец, нарича свети Никифор бързият помощник. Той казва, че специфичното за свети Никифор е, че той изпълнява желанията ни мигновено“, уточняват духовници от Света митрополия в старата столица.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *