ВодещиОбщество

Населението на област Габрово се е стопило с 1095 души за година

Населението на Област Габрово за една година се е стопило с 1095 души, или с 1.1%. Такава тревожна тенденция отчитат статистиците.

„Намаляват новородените деца, сключените граждански бракове и броят на разводите. Увеличава се обаче средната възраст на жителите, която вече е над 49 години.В края на тази година лицата на 65 и повече навършени години са 28 716, или 30.3% от населението на областта. В сравнение с 2022 г. делът на населението в тази възрастова група нараства с 0.3 процентни пункта“, отчитат от Териториалното статистическо бюро в Габрово.

Проучванията показват още, че относителният дял на жените на възраст над 65 години е 35.0%, а на мъжете – 25.0%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея – на по-ниската средна продължителност на живота при тях.

По този показател област Габрово се нарежда на второ място в страната след област Видин (31.3%).

„Променят се броят и относителният дял на населението под, във и над трудоспособна възраст. За 2023 г. границите за населението в трудоспособна възраст са до навършването на 62 години за жените и 64 години и 6 месеца за мъжете.

Все по-тревожно е съотношението между броя на влизащите в трудоспособна възраст и броя на излизащите от нея. Днес на всеки пет работещи се падат приблизително по две деца и трима пенсионери“, твърдят статистиците.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *