ВодещиОбщество

Ловно-рибарското дружество „Стринава“ в Дряново стопанисва 31 319 ха горска ловна площ

В Ловно-рибарското дружество „Стринава“ в Дряново членуват 489 ловци и риболовци, които стопанисват 31 319 ха горска ловна площ.

„Запасите в ловностопанския район на ЛРС-Дряново бележат тенденция за запазване спрямо тези, от 2023 година, както при благородния елен – 177 през 2024 г., така и при сърната – 578, и дивата свиня – 135. Запасите от зайци се стабилизират- 570 за тази година“, отчитат от дружеството.

По повод запасите на фазан експертите посочват слаба тенденция на нарастване. Причина за това е липсата на достатъчно средства за закупуване и разселване на фазан, както и щетите, които нанасят хищниците и пернатите.

„През 2019-2023 г., са разселени едва около 500 фазана. Приоритет занапред трябва да бъде разселването на фазан, както и възстановяването на волиерната база”, посочват от ЛРД в Дряново.

Членовете посочват множество проблеми за решаване. Те споделят, че сред тях са оловото в мунициите и риболовните принадлежности, меморандума върху лова на гургулица, обявяване на защитени територии, тенденцията за увеличаващата се численост на хищниците, химизацията и разрушаването на местообитанията в селскостопанските райони. Важни са още борбата с бракониерството, ползването по предназначение на средствата от вноската за стопанисване на дивеча и др.

Относно грижата на СЛРД „Стринава” за осигуряване на база за риболов, сдружението продължава да търси начини за отговори на очакванията на риболовците, като участва в конкурсите на Община Дряново за отдаване на водоеми. Засега дряновските риболовци упражняват хобито си предимно по река Дряновска и водоемите на територията на общината.

Подобаващо място се отделя и на кинологията и обучението на ловните кучета.

„Резултатите на този етап са незадоволителни, въпреки раздвижването във всички дружинки и няколкото гатера за обучение на ловни кучета“, изтъкват от ръководството на дружеството.

Веселина АНГЕЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *