ВодещиКултура

Исторически музей-Дряново представи изложба за Рачо Стоянов в София

Експонатите са изложени в Националния литературен музей

Исторически музей-Дряново представи изложба, посветена на творчеството на Рачо Стоянов в Националния литературен музей в къща музей „Никола Й. Вапцаров“. Експозицията „Рачо Стоянов – живот и творчество“ е създадена от Исторически музей – Дряново в партньорство с Държавен архив – Габрово през 2023 г.

„Повод за изложбата е 140-та годишнина от рождението му. Преди да гостува на Националния литературен музей тя е представена по време на Националната научна конференция „Епохи, личности, памет“ в родния град на писателя и драматург, както и в Габрово“, споделиха от културната институция.

Събитието бе открито от Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей и Катя Зографова – главен уредник в къща музей – „Никола Й. Вапцаров”. На него присъстваха представители на Министерство на културата, литературни изследователи, писатели, поети и граждани, привлечени от живота и творчеството на бележития драматург, писател и общественик Рачо Стоянов. Най-малкият посетител беше 11-годишният Даниил Илиев от Дряново.

Рачо Стоянов е познат на българската публика най-вече с пиесата „Майстори“, към която проявяват интерес и съвременните театрални режисьори. В тази връзка той спада към класическите автори на българската литература, но въпреки това, остава пренебрегнат в ново време.

Директорът на Исторически музей – Дряново Иван Христов фокусира вниманието към нарастващия интерес към личността на Рачо Стоянов и желание за изтръгването му от своеобразната забрава и ограничена визия към литературното му наследство, а Емилия Михайлова – уредник в ИМ-Дряново, изнесе увлекателна беседа за неговия живот и творчество.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *