ВодещиОбщество

С тържествена заря-проверка почетоха годишнината от боевете при Дряновския манастир

Със тържествена заря-проверка, поднасяне на цветя и венци, с историческа възстановка, както и концертна програма в Дряновския манастир бе отбелязана годишнината от Дряновската епопея. В събитието участваха курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.

Същия ден бе проведен 71-я туристически поход „По пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро“.

В Бяла черква официално беше дадено началото на традиционната проява в памет на героите. Над 300 участници бяха посрещнати в Дряновския манастир от кмета на Община Дряново Трифон Панчев.

„За мен е огромна чест пред всички вас да говоря по повод годишнината от паметните боеве при Дряновския манастир. Една битка, която продължава близо девет дни. Героизмът на падналите герои, които са били близо 200 срещу редовна войска е повод днес да стоим на земя пропита с кръв. Това е било с една цел, за да бъдем свободни. Да бъдем свободни и равноправни граждани на Европейския съюз“, заяви кметът на Дряново Трифон Панчев.

През 1876 г. в района на Дряново се провежда най-продължителната битка по време на Априлското въстание. Около 200 въстаници от четата на поп Харитон и Бачо Киро влизат в Дряновския манастир „Св. Архангел Михаил“ и в продължение на девет дни водят героично сражение с многохилядната османска войска и башибозук. Признателните поколения помнят този смел подвиг и ежегодно почитат загиналите за свободата и независимостта на България, посочиха от Община Дряново.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *