ВодещиКултура

Подредиха изложба „Сценографията като поезия на пространството“ по случай 100 години от рождението на Стефан Савов

Представят изложба „Сценографията като поезия на пространството“ по повод 100-годишнината от рождението на Стефан Савов, проектирал декорите и костюмите за повече от 300 театрални постановки.

В експозицията са включени художествени произведения и лични вещи, предоставени от семейството на сценографа, а събитието ще ви срещне за разговор и с неговия син. Събитието ще е на 14 май от 17:30 ч.,в  залата за временни изложби на експозиция „Колю Фичето“.

Стефан Тодоров Савов е реализирал над стотици сценографски решения на българска, руска и западна класика, както и постановките на съвременни наши и чуждестранни драматурзи.

„Родният му град е Дряново, но животът му преминава в столицата. Там учи, там работи, там с изключителен усет и професионализъм създава художествените оформления на спектакли чрез декори, костюми и техника.

Това житейско обстоятелство не му пречи да помни родното Дряново, да разказва за него с любов и да поддържа дружески отношения с мнозина дряновци, сред които са поетът Атанас Смирнов, общественикът Ганчо Койчев, юристът Станчо Вълчев и други. Струва ни се, че като негови съграждани, бихме били субективно-пристрастни в оценката си за таланта на Стефан Савов“, коментират уредници от Историческия музей в Дряново.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *