ВодещиКултура

Николай Майсторов дари на музея в Дряново 22 графични творби

Николай Майсторов дарява на Исторически музей – Дряново всички творби от графичния цикъл „Песен на песните Соломонови“. Те ще бъдат изложени в залата на Икономовата къща до 30 май, както и в рамките на месец август. Това съобщи Антон Антонов, уредник в културната институция.

„В проявата Нощ на музеите, Исторически музей – Дряново представи в Икономовата къща изложбата на Николай Майсторов, която включва цикълът графични листове по „Песен на песните Соломонови“. Те са създадени като илюстрации към преводите на Георги Рупчев и Иван Методиев и издадени в днешно време от издателство „Да“. Това са 22 графични откровения на Николай Майсторов по стиховете от библейската книга. Творбите са негов личен прочит на тази лирично-еротична поезия, рефлекс на дълбоката чувствителност на художника към същината на човешкото, разбирано като изначалие и връзка с Бог. Както споделя Калин Янакиев в предговора на книгата: „Особена ценност придобива този том и с това, че в него е предложена и една трета, визуална интерпретация на знаменитата библейска книга – изумителната интерпретация на не по-малко самобитния и оригинален художник Николай Майсторов“, разказва Антонов.

Николай Майсторов е роден на 7 август 1943 година в София.

Завършва Художествената гимназия през 1963 г. и специалност живопис във ВИИИ „Николай Павлович“ през 1969 г. в класа на проф. Ненко Балкански. От 1969 г. участва в общи художествени изложби, самостоятелни изложби прави през 1976, 1981 и 1984 година. През 1972-73 година води занятия в Художествената гимназия, а в периода 1973-75 година е асистент в Архитектурния факултет на ВИАС. Във ВИАС е хоноруван преподавател и между 1990 и 1993 година. Главен художествен ръководител е на Първа частна художествена академия „Жул Паскин“ в София. Доцент в Славянския университет през 1998-99 г. Професор във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ от 2001 г. Професор в Нов български университет от 2007 г. Почетен професор на Нов български университет от 2013 г.

dav

Създава живописни платна в жанровете фигурална композиция, портрет, както и графични творби – литографии и офорти. Творби на Майсторов са притежание на НХГ, СГХГ, галерии в страната и частни колекции в чужбина. През 1979 г. получава II награда на изложбата „Леонардо и ние“. Удостоен е с националните награди за живопис „Захарий Зограф“ за 2004 г. и „Владимир Димитров – Майстора“ за 2017 г.

Негови рисунки са използвани за илюстрации на книги на Георги Рупчев, Владимир Левчев, Цветан Марангозов, Стела Павлова, Минчо Минчев, Боян Папазов, както и за български издания на творби на Шарл Бодлер, Чарлс Буковски, папа Йоан Павел II.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *