ВодещиОбщество

​​​​​Мария Събева, директор на ПГИТ „Рачо Стоянов“ в Дряново: Единици са младежите, които избират да учат и работят по придобитата специалност

Професионалната гимназия по икономика и техника „Рачо Стоянов“ в Дряново от години има много добри взаимоотношения и поддържа контакти с бизнеса, с Бюрото по труда, с Кариерния център в Габрово, както и с висшите учебни заведения като целта е добрата професионална реализация на нашите ученици. Това заяви директорът на ПГИТ Мария Събева.

Тя сподели, че част от учениците за съжаление няма да продължат да се развиват и да работят по тази специалност, по която се обучават в гимназията в Дряново.

„Единици са тези, които избират да надграждат в инженерни специалности. Дори едно от нашите деца иска да учи „Национална и военна сигурност“.

Учениците от 11 и 12 клас, които завършват специалност „Машини и системи с ЦПУ“ – дуална форма на обучение, работят във фирми и някои останаха на работа там. Две от децата работят в предприятието, където бяха разпределени, но и кандидатстваха във висши учебни заведения в задочна форма на обучение. Така фирмата им плати таксите за обучение и им даде възможност да посещават очни занятия“, разказа Мария Събева.

Директорът на гимназията допълни, че завършващите тази специалност тази година са шестима младежи, а по специалността „Организация на туризма и свободното време“ се дипломират седем младежи.

„Двама от тях ще останат на работа в съответните фирми, но са и приети за студенти в Технически университет-Габрово и Технически университет-Варна. Над 50 % от възпитаниците на гимназията от „Организация на туризма и свободното време“ също кандидатстват и част от тях вече са приети в различни университети“, посочва Мария Събева.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *