ВодещиТуризъм

ВЕЦ „Янтра“ в Стражанския пролом функционира от близо 120 години

Река Янтра извира от северното подножие на връх Атово падало в Стара планина, на 1220 метра надморска височина. До Габрово тече на северозапад в дълбоко всечена и залесена с букови гори долина.

Между Габрово и дряновското село Янтра пресича в дълбок пролом. Известен е като Стражански пролом, там е и платото Стражата. В местността Боаза се намира ВЕЦ“Янтра“, която е една от най-старите в Габровския регион. Въведена е в експлоатация на 20 април 1905г.

Нейната история е изключително интересна. Построена е от интелектуалеца дряновец Христо Лулев още през 1905 г., когато токът е бил ползван от малцина.

Христо Лулев многократно обхождал реката.

В крайна сметка избрал това място като най-подходящо. Инвестицията е била солидна, но не се е правил компромис с качеството. Впечатляващо е, че и днес централата е собственост на същото семейство и функционира вече 119 години. В момента мощността и е 495 киловата, а два от генераторите са произведени през 1937 г. в Германия.

Уникалните снимки, уловили цялата красота на Стражанския пролом и на района на ВЕЦ „Янтра“, са на Стефан Илиев и Искра Данчева.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *