ВодещиКултура

Художникът поет Николай Майсторов и актьорите Виктория Василева и Павел Кинчев се включват в „Нощта на музеите“ в Дряново

Художникът и поет Николай Майсторов и младите актьори Виктория Василева и Павел Кинчев се включват в събитията по повод „Нощта на музеите“ в Дряново.

„Инициативите, организирани от местния Исторически музей на 17 май, ще се състоят не без безценната помощ на външни участници – наши приятели и партньори“, споделят от културната институция.

Николай Майсторов ще представи творбите си от цикъла „Песен на песните Соломонови“.

Те илюстрират едноименна книга, която по уникален начин събира в себе си не една, не две, а цели три интерпретации на знаменития библейски сюжет около разтърсващата любов между Соломон и Суламит. Сред тях визуалната – тази, която по изумителен начин със средствата на изобразителното изкуство представя еротиката между двамата влюбени, е на самобитния и изключително оригинален Николай Майсторов.

Николай Лазаров Майсторов е роден в София през 1943 г. През 1969 г. завършва специалност „Живопис“ при проф. Ненко Балкански в Художествената академия „Николай Павлович“, София. Почетен професор е в Нов български университет в столицата. Твори в областта на живописта и графиката и е член на Съюза на българските художници. Педагогическата му дейност продължава и до днес, а самостоятелните му изложби във и извън пределите на страната са стотици.

Николай Майсторов взема и многобройни участия в групови изложби, организирани от СБХ у нас и в чужбина. Наградите му са десетки, а негови творби са притежание на Националната галерия; Софийска градска художествена галерия; Градските художествени галерии в Пловдив, Благоевград, Варна, Добрич, Стара Загора, Сливен, Димитровград, Габрово, Трявна, Търговище, Кърджали, Велико Търново; в частни и обществени колекции в Германия, Нидерландия, Южна Корея и др.

Автор е на няколко свои поетични книги, както и илюстратор на издания от други творци на перото.

Виктория Василева и Павел Кинчев пък ще са лицата и гласовете, благодарение на които поемата „Преминал майстор през земята“ ще изпълни музейната вечер с духа и заветите на Колю Фичето през изящното слово на поетесата Теодора Ганчева.

Завършили са Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Актьорство за куклен театър“, под ръководството на проф. Румен Рачев. Дипломират се през 2022 г. и започват работа като актьори в Държавен куклен театър – Габрово. През миналата година в гр. Ямбол получават специалните награди за актьорски дебют в Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“. Извън професионалните си ангажименти имат няколко творчески изяви при представяне на книги, сборници, улични спектакли, карнавали и други проекти.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Исторически музей-Дряново

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *