ВодещиКултура

Регионалната библиотека в Габрово организира среща-разговор с дряновския поет и преводач Павлин Ботев

Среща разговор с поета и преводач Павлин Ботев от Дряново организира Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ Габрово. Събитието е насрочено за 28 май в читалня „Д-р Петър Цончев“. Това обяви творецът в социалните мрежи.

Поезията на Павлин Ботев грабва със своята нестандартност, оригиналност на поетическия маниер и с мащабността на авторовата амбиция. В своите стихосбирки той засяга проблеми на обществото като показва и пътя за разрешаването им, а сатирата му е водеща и пречистваща. Творби като „Горчиво-сладки пародии“, „Поема за Горняка и Долняка“ са емблематични за поета. Стихосбирката „Азбучна четворица“ е определяна като „шедьовър“ със своите акростихове и своеобразни сонетни венци, а „Дряновски етюди“и „Седемнайсет мига от зрелостта“ са „книгите на живота му.

Павлин Ботев е роден в Дряново през 1967 г. Завършва българска и английска филология. Работил е като журналист и преподавател в България и в Украйна. Към настоящия момент е учител по български и английски език в СУ “Максим Райкович” – Дряново.

Автор и съавтор е на редица поетични книги – “Вбесен от щастие. Сатанатос”/поема/ (1994), “Поема за бирняка” (2002, 2018), “Тенекиен пумпал” (2008), “Дий, Пародийо, Саркофаг” (2011), “Долу Големия Брат” (2015), “Нов юнашки епос” (2016), “Горчиво-сладки пародии” (2019), “Азбучна четворица” (2020), “Абсурд в зачатие” (2021), “Поема за Долняка и Горняка” (2022), “Философия и сатира в поезията на Стоян Михайловски” (2022), „Дряновски етюди“ (2023), и най-новата му книга със знаковото заглавие „Седемнайсет мига от зрелостта“, информират от библиотеката.

Веселина АНГЕЛОВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *