ВодещиКултура

Поетите Павлин Ботев и Томислав Линков представиха свои творби и песните на Джони Кеш във Великотърновския университет

Славистичният център на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” бе домакин на една нестандартна поетично – музикална проява. Тя бе представяне на две нови книги на поета Павлин Ботев от Дряново, възпитаник на търновската Алма Матер, и музикално шоу – презентиране на проекта „Джони Кеш на български език” с участието на актьора и музикант Росен Пенчев с автентични изпълнения на култови парчета на великия американски бард. Това съобщи охранителят и поет Томислав Линков от Дряново, който заедно с Павлин Ботев са направили преводи на 33 песни на Джони Кеш.

„Идеята за проявата бе на заместник-декана на Филологическия факултет доц. д-р Илияна Димитрова. Събитието бе открито от проф. д-р Маргрета Григорова, която изтъкна някои от качествата на поезията на Павлин Ботев – виталност, експресивност, неподражаемо смесване на стилове, бунтарски дух и идеи“, сподели Линков.

Павлин Ботев е рецитирал някои от най-впечатляващите творби от своите книги „Дряновски етюди” и „Седемнайсет мига от зрелостта”. След това Томислав Линков прочел някои от култовите творби на Джони Кеш и разказал за идеята за неповторимия проект за двуезична книга с поетични преводи на 33 от песните на американския творец.

„Гвоздеят на вечерта беше музикалното шоу с изпълнения на китара от Росен Пенчев – един от най-класните български изпълнители на творчеството на Джони Кеш. Музикалното шоу бе примесено със симултантен прочит на творбите на Кеш на български от преводача Павлин Ботев“, разказа Линков.

В края на литературно-музикалната вечер присъстващите студенти и преподаватели получили книги с автограф от поета и преводача Павлин Ботев и от Томислав Линков- автор на идеята за проекта.

„Всички отнесоха със себе си един незабравим спомен за една стойностна вечер, изпълнена с качествена поезия и музика“, категоричен е Томислав Линков.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *