ГорещиКултура

Организират изложби, премиери на книги и творчески ателиета в Дряново по случай „Нощта на музеите“

„Нощ на музеите“ ще се състои в Дряново на 17 май. Това съобщават от Историческия музей в града на майстор Колю Фичето.
Целта е да се привлече интереса на обществото посредством нестандартно работно време и с различни инициативи, в които посетителят е не само наблюдател, но и пряк участник с атрактивните програми на стотици музеи в чест на професионалния им празник през май.

„Осигуряваме свободен достъп до постоянни експозиции, тематични изложби, концерти, прожекции, ателиета и други арт прояви, те формират солидно ядро от събития, с които реално се приобщават повече умове към идеите на музейните институции за опазване и популяризиране на културно-историческото ни наследство“, информират от културната институция.

Историческият музей в Дряново се включва в националното отбелязване на празника със своя програма. Тя ще започне в навечерието на Международния ден на музеите, като във всяка от експозициите в града до 22:00 ч. ще се провеждат различни по своето естество събития, а на следващия ден – 18 май, входът за посещения в тях ще е свободен.

Инициативата „Нощ на музеите“ датира от 1997 г. в Берлин, а успехът му в следващите години присъединява към каузата и други европейски градове, като от 2005 г. то съвсем трайно присъства в културния календар на десетки страни, сред които и България.

Веселина АНГЕЛОВА

 

АКЦЕНТИ

Икономовата къща

17:30 ч. Самостоятелна изложба на Николай Майсторов с творби от цикъла „Песен на песните Соломонови”

18:00 ч. Представяне на книгата „Песен на песните Соломонови” илюстрирана от Николай Майсторов. Участват поетите Цонка Христова, Павлин Ботев и Томислав Линков

 

Лафчиевата къща

Възможност за посетителите да се снимат със стари градски облекла

Творческо ателие „Пъстра черга за дома от сръчни ръце на стана”

19:00 ч. Рецитал на Дамска вокална група ”Росна китка” към ТОС – Дряново, с ръководител Даниела Асенова

 

Експозиция „Колю Фичето”

20:00 ч. Виктория Василева и Павел Кинчев – драматизация на поемата на Теодора Ганчева „Преминал майстор през земята”

20:15 ч. Премиера на книгата „За късата клечка и съдбата” – разговори на Мирела Костадинова с художника Калин Николов представени от Антон Антонов

Със специалното участие на:

Майя Кършулева – цигулка

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *