ГорещиКултура

Националните Славейкови празници 2024 стартират на 13 юни в Трявна

Събитието е под патронажа на президента Румен Радев и е най-значимото в културния календар на Общината

Възрожденска Трявна отново се превръща в културната столица на България. Националните Славейкови празници 2024 ще очакват своите български и чуждестранни гости в периода от 13 до 16 юни включително.

И тази година, най-значимото културно събитие в общината, провеждащо се под патронажа на президента на Република България и с финансовата подкрепа на Министерство на културата, ще предложи изключително богата културна и музикална програма.

„Национални Славейкови празници са емблема за нашия град и аз съм изключително горд, че за поредна година ще отдадем почит към делото на баща и син Петко и Пенчо Славейкови, оставили траен отпечатък в нашата история! Следвайки тяхното слово, техният стремеж към учение, духовно и културно израстване, ревностно продължаваме да пазим завещаното ни от тях и да обогатяваме просветния ни живот! Защото същността се корени именно в знанието и наш дълг е да го предаваме! За бъдещето на Трявна и Плачковци“, споделя кметът на Община Трявна Денчо Минев.

Магията на българския фолклор ще постави начало на Национални Славейкови празници 2024 с изпълненията на Танцов ансамбъл „Трявна“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна. Народни хора ще се извият на площада пред местното читалище в 17:30 ч. на 14 юни /петък/, след което ще се премине и към официалната церемония по откриване на тазгодишните празници. Кметът на Община Трявна заедно с Камерен хор „Еуфоника“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна ще поздравят всички присъстващи под колонадата на сградата на общината.

От 19:00 ч. жители и гости на Трявна ще имат възможността да се насладят на балетен спектакъл „Гето“ по музика Клезмер и Горан Брегович, представен от Държавна опера – Стара Загора, които за първа година участват с изпълнения в Национални Славейкови празници.

Ден по-рано, в салона на народното читалище в Трявна, местната театрална трупа ще представи постановката „О, Вавилон…“ по текстове на Миро Гавран с режисьор Никола Узунов.

Съботният ден ще предложи богата палитра от културни и музикални събития за малки и големи. Традиционно в 10:00 ч. съвременните последователи на Петко и Пенчо Славейкови – възпитаниците на СУ „Петко Р. Славейков“ ще четат свои авторски произведения в двора на родната къща на видния поет.

По същото време в парк „Етнографски комплекс“ в града ще бъде представена опера за най-малките „ДО РЕ МИ в пелени“, която е подходяща за деца до 3-годишна възраст. В 11:00 ч. Държавна опера – Стара Загора ще зарадва и малчугани до 12 години с операта „ФА СОЛ ЛА“ отново на откритата сцена в парк „Етнографски комплекс“.

Темата за дискусия на тазгодишната Национална кръгла маса, която ще се проведе в Заседателна зала № 403 в сградата на Община Трявна, е „Творчеството на Петко и Пенчо Славейкови – критически рецепции и канонизации“. Същата ще бъде открита в 11:30 ч. от кмета г-н Денчо Минев, който в 16:00 ч. ще открие и представянето на авторската книга на Стоян Цонев „До коляното на Бога“ в многофункционална зала „Дръзновение“.

Национални Славейкови празници продължават в 17:00 ч. с откриване на изложба „Майсторлък за бъдещето“ на Регионален етнографски музей на открито „Етър“, които ще представят своята експозиция в музей Старото школо в Трявна.

Отличаване на лауреатите в Националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови и официално връчване на Славейкова награда 2024 година ще се състои в 18:00 ч. в салона на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, където след това Държавна опера – Стара Загора ще представи джаз концерта „STING THE OPERA“ по музика на британската легенда Стинг.

Традиционно неделно „Джаз матине“ и съпътстваща изложба в галерия „Арт-М“ ще зарадват жители и гости на Трявна в последния ден от Национални Славейкови празници. Тази година гости на културното събитие ще бъдат джаз музиканта Станислав Арабаджиев и художника Димитър Войнов, който ще представи своята експозиция „Три поколения Войнов“.

В 11:30 ч. на площад „Капитан дядо Никола“ по кулинарните рецепти на дядо Славейков и Богомил Даскалов отново ще пътешестват ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – гр. Габрово заедно с ученици от СУ „Петко Р. Славейков“ и ОУ „Васил Левски“ – гр. Плачковци.

На място ще могат да бъдат опитани вкусотии по традиционни за тревненския край рецепти, а кулминация на празника „Ока брашно, делва сладко“ ще бъде участието на шеф готвач и надпревара по готвене между ръководителите на местната власт.

Край на Национални Славейкови празници 2024 ще постави отново магията на българския фолклор с изпълненията на Танцов ансамбъл „Габрово“, които ще разиграят мало и голямо на старинния площад.

Веселина АНГЕЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *