ВодещиКултура

​​​​​Майсторът на обектива Венцислав Симеонов от Дряново проведе работилница по фотозаснемане за ученици

Заниманията са в рамките на мащабен проект, по който се снима и филм „Непознатото културно-историческо наследство на Павликенския край“

Майсторът на обектива Венцислав Симеонов от Историческия музей в Дряново проведе работилница по фотозаснемане за ученици. Заниманията са в рамките на мащабен проект, по който се снима и филм „Непознатото културно-историческо наследство на Павликенския край“.

Проектът е с бенефициент Народно читалище „Съединение-Михалци-1870“ село Михалци, община Павликени. Сред партньорите по проекта са Историческият музей – Дряново и Музеят на Възраждането „Иларион Макариополски“ в Елена.

Във филма специално участие взе кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов. Той запозна аудиторията с детайли за културно-историческото наследство на Павликенския край. Градоначалникът приветства инициативата на екипа, че популяризира в национален мащаб местната история и традиции.

„За най-малките участници във физкултурния салон на СУ „Бачо Киро“ се осъществиха две работилници – по фото и видеозаснемане. Първата беше ръководена от Венцислав Симеонов, фотограф към Исторически музей – Дряново. По време на нея децата се запознаха със старите лентови фотоапарати, различни фотографски техники и направиха първия си самостоятелен снимков материал с модерна техника.

Втората я оглави операторът Румен Василев. Той даде на децата основни познания по операторско майсторство, професионална информация относно избор на обект и начин на светлоотражение. Допълнително ги запозна и със своята дейност, показвайки им заснети от него кадри от филмите „Чума“ и „Писма от Антрактида“, разказа Диана Митева, музеолог и ръководител на проекта.

„Работата по тази родолюбива инициатива е изключително вълнуваща. Оказа се, че в павликенските села са съхранени уникални експозиции с ценни предмети, които са изключителна съкровищница, свързана с българската история, традиции и култура“, коментира Венцислав Симеонов.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *