ВодещиТуризъм

Акция на млади пещерняци от Дряново за събиране на монети в пещера „Бачо Киро“

Оставените от туристите стотинки отделят меден оксид и вредят на обекта

Млади пещерняци от Дряново спасяват прочутата пещера „Бачо Киро“ от оставени в туристи монети, които вредят на обекта. Децата, които са се захванали с нетрадиционната дейност са членове на Пещерен клуб „Стринява“, който е към Туристическото дружество „Бачо Киро“ в град Дряново.

Това е вторият път, в който се провежда подобна акция в емблематичния природен феномен. Първия път младите пещерняци са дарили събраните монети, но сега повечето са в лошо състояние и вероятно ще бъдат върнати за желязо.

Специалисти обясняват, че стотинките отделят меден оксид, а инициативата за събирането им е на децата, които са от Дряново, Габрово и Велико Търново.


От пещерния клуб възнамеряват да поставят табели, забраняващи оставянето на монети в пещерата.

Експерти призовават посетителите на пещера „Бачо Киро“, която е един от 100-те национални туристически обекта, да не оставят пари в пещерата, а да ги даряват на значими за обществото каузи.
Пещерата е много посещавана и около 50 000 души минават през нея годишно.

Пещерен клуб „Стринява“ – Дряново организира различни активности за деца до 14-годишна възраст. След месец те ще имат изпит, след който ще получат сертификат за успешно завършен курс „Млад пещерняк“. Сред другите дейности за учениците е обучение как да правят карти на пещерите, как да проникват в недостъпни за туристите места, да изследват и търсят нови скални образувания.

Веселина АНГЕЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *