ВодещиКултура

Директорът на Исторически музей Дряново представя стихосбирката на Калоян Христов „Апология на сетивността“

Културното събитие ще е на 4 април в Музея на хумора и сатирата в Габрово

В Музея на хумора и сатирата в Габрово на 4 април ще бъде представена новата стихосбирка на поета Калоян Христов „Апология на сетивността“, издание на издателство „Знаци“.

Модератор и водещ на поетичната среща ще бъде Иван Христов – един от създателите на интернет платформата за литература и изкуство Tetradkata.com и директор на Исторически музей Дряново.

В представянето ще вземат участие музикантите Цветомир Цанков и Огнян Тюлюмбаков, както и актьорите Виктория Василева и Павел Кинчев.

За книгата ще говори Елвира Христова – директор на Национална Априловска гимназия.

 

Калоян Христов завършва средното си образование в Национална Априловска гимназия в Габрово, последвано бакалавърска степен в  специалност Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, както и магистратура към Факултета по педагогика на СУ, специалност Образователен мениджмънт. Той е един от създателите и редакторите на литературния сайт Tetradkata.com, както и на издателство Тетрадката.

Преподавател е по български език и литература в гимназиален етап в Частна немска езикова гимназия „Ерих Кестнер“ в София.

Води ежегоден курс по творческо писане за ученици. Литературни изследвания на Калоян Христов са публикувани в сп. Литературата и др. Негови научни разработки са: Геометрия на пространствата в декоративния роман на Чавдар Мутафов „Дилетант“; Мегданът и кабинетът като фотоси на селото и града; Културна биография на Васил Априлов и Габровското училище през погледа на Петко Славейков и Светослав Миларов и др.

През 2018 г. излиза първата му книга с поезия – „Съвпадения“.

Негови стихове са публикувани в Литературен вестник, в списанията „Нова асоциална поезия“, „ Литературен свят“, „Пламък“, в алманах „Зорница“, „LiterNet“, антологията „Поезия срещу войната“ и др. Участва в международния поетичен пленер Софийските метафори през 2020, 2021, 2022, 2023.  По покана на музикантите от група SoulBmoll пише текста на песента Нова посока, която става част от първия албум на групата. През 2020 се появява втората му стихосбирка – „Солени молекули“ (изд. Знаци).

Носител е на Първа награда за поезия в Националния конкурс Никола Вапцаров (2019), Голямата награда за поезия на Националния литературен конкурс Море (2020), Априловска награда за книга на годината в категория Млад автор (2021), два пъти е финалист в международния поетичен конкурс Мили Дуели (2019, 2021), номинация в разширения списък за Националната литературна награда Перото (2021), почетна грамота от Националния литературен конкурс Владимир Башев (2021).

Негови стихове са преведени на английски, арабски, сръбски и испански.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *