ВодещиОбщество

Кампанията на Областна администрация Габрово „ЗАвръщането“ бори демографската криза 

Инициативата продължава в Трявна с представяне на млади семейства, избрали да живеят в региона

Каква е свързващата линия между Музея на Мадам Тюсо, развиването на хомеопатична практика в Англия, маркетинг и предприемачество в Чехия и Дания, и отглеждането на малко дете в Германия ? Отговорът е житейският път на говорителите в събитието от Областната кампания „ЗАвръщането“, който ги събира от различни краища на света Трявна.
То ще се проведе на 24 април 2024 година от 17.30 часа в „Етнографски комплекс на занаятите“ в Трявна. В рамките на проявата ще бъдат представени истории на 4 млади семейства, избрали да заживеят в област Габрово през последните 5 години. В настоящото издание ще бъде представено и създаването на общност на заселващите се в Габровско.  Освен на вдъхновяващите разкази, гостите ще се насладят и на изпълнения на самодейните състави в Трявна. Съорганизатор на проявата е Община Трявна.
„ЗАвръщането“ е социален проект, който стартира в края на 2022г. Основната цел на областната кампания е да противодейства на един от най-наболелите проблеми в Габровска област- обезлюдяването в следствие на демографската криза. 69 са населените места в региона, в които няма нито един жител.
През последното преброяване населението на областта пада под 100 хиляди жители. Това е причината Областна администрация да обедини поредица от дейности в областна кампания. Изготвен бе онлайн наръчник с подробна информация за заселващите се в региона. Проведена бе среща с представители на местната власт и териториалните структури. Следващият етап от кампания бе представяне на вдъхновяващи примери за млади семейства, избрали за свой дом област Габрово.
Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *