ГорещиКултура

Историците проф. Милко Палангурски и проф. Петко Петков разказват за паметни събития и личности в Дряново

Две срещи с известни историци от Великотърновския университет организира Исторически музей – Дряново. На 9 април ще гостува проф. Милко Палангурски по повод 170 години от рождението на Стефан Стамболов, а на 11 април ще гостува проф. Петко Петков с книгите си „История на българската държава и право“.

Срещата разговор с проф. Милко Палангурски ще разкрие любопитни факти за личността на Стефан Стамболов (1854-1895 г).
Проф.Палангурски е един от най-колоритните преподаватели във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Завършва „История” и става асистент още през 1986 година. Бил е в ръководството на Историческия факултет, а в периода 2003-2007 г. е бил заместник-ректор по управление на качеството и акредитацията. Проф. Палангурски е ръководител на катедра „Нова и най-нова история на България“. Автор е на десетки статии, студии и учебници, на осем монографии, свързани с избирателната система в България, посочват организаторите.

145-та годишнина от приемането на Търновската конституция ще е поводът за представянето в Дряново на първа и втора част на книгата „История на българската държава и право“ от проф. Петко Ст. Петков. Проф. Ученият е преподавател по Нова история на България във ВТУ от 1990 г. досега. Автор е на монографии, студии и статии, на учебници и учебни помагала по Нова история на България. Научен консултант е на няколко филма с историческа тематика. Член е на Управителния съвет на Съюза на учените в България и председател на великотърновския му клон.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *