ВодещиКултура

Атрактивна експозиция на Исторически музей Дряново разказва за отбраната на Дряновския манастир

Атрактивна експозиция на Исторически музей-Дряново разказва за отбраната на Дряновския манастир.

„… 20 април, 1876 година. Първата пушка на Априлското въстание пукна в Копривщица. Средногорието пламва. Огънят обхвана и склоновете на Родопите. Перущица, Батак, Брацигово се вдигнаха на оръжие. Девет дни по-късно в Търновско пламна още едно огнище на тази величава борба.

На 29 април, в два часа следобед, в Дряновския манастир влезе с развято знаме четата на поп Харитон и Бачо Киро.

И почна ожесточен, неравен бой. Около 10,000 турци – башибозук, черкези и редовни войски – сполучиха да обкръжат манастира и девет дни бясно налитаха върху шепата защитници.

Гърмежите отекваха надалеч и стигаха до смълчаните околни селища. „Бият Дряновския манастир“ – шепнеха със свити сърца българите от тия селища, безсилни да подпомогнат обсадените. Девет дни смъртта витаеше над самотната долина, въстаниците гинеха, но не свеждаха глава, не потърсиха милост от многобройния си неприятел. Девет величави исторически дни на неизмерими страдания, но и на безпримерен героизъм.

Епични боеве – едни от най-драматичните през Априлското въстание – връхна точка в борбата на народните маси от Търновския край, най-ярката революционна проява през ония дни на север от Балкана“, пише в Цветков, А. в книжна поредица „Героична летопис“ от 1960 г.

За описаните в текста героични дни, за клетвата, която въстаниците от четата на поп Харитон и Бачо Киро не поругаха и за цената на безсмъртието се разказва в експозицията на Исторически музей – Дряново в Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“.

Отворена е за посещения всеки ден от 9:30 до 16:30 ч., вкл. в празнични и почивни дни.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *