ГорещиКултура

Фотографите Венцислав Симеонов и Димитър Сотиров показват 30 въздействащи кадъра в съвместна изложба

Експозицията, израз на единство и приятелство, ще бъде представена на 4 април в Историческия музей в Дряново

Даровитите фотографи Венцислав Симеонов и Димитър Сотиров представят в Дряново съвместна изложба „Художествена фотография“. Тя съдържа техните най-добри художествени снимки от последните години.

Експозицията е съставена от общо 30 цветни и черно-бели кадъра, запечатали хора, градски пейзажи, както и уникални моменти от различни сфери на човешкото битие.

Любителите на фотоизкуството ще имат възможност да се насладят на произведенията на 4 април от 17:30 часа в залата за временни изложби в експозиция „Колю Фичето“.

Двамата автори са подбрали по 15 творби с размери 33 см/48 см в тъмни рамки от дърво.

„С Димитър Сотиров сме приятели и колеги от години. Той в момента живее в Трявна. Затова представя градски пейзажи от Трявна. На част от снимките могат да се видят хора като авторът е уловил изключително интересни моменти, изражения, настроения. Кадрите му са от концерти и други събития, някои са дори смешни и много забавни“, разкрива Венцислав Симеонов.

Той също представя фотоси с градски мотиви, но от Дряново. В своите интерпретации Симеонов обаче търси по-философска трактовка на житейската среда, как тя влияе на човека, как той я осмисля. Предлага по-неочаквани ракурси.

„Градският пейзаж и архитектурата, представена в черно-бялата фотография е значително по-въздействаща. Когато се премахне част от информацията в една снимка, в случая цвета и оставим само полутонове, липсата на информация спомага за по-дълбокото вникване в същността на идеята. Защото малкото е повече! Когато останат малко видими неща, но те са добре балансирани, композирани и имат емоционален заряд, творбата влияе много по-силно.Това е ключът на всеки вид изкуство“, коментира Венцислав Симеонов.

Той допълва, че с Димитър Сотиров отдавна не са правили изложби и решили този път да е съвместна, за да създадат един на друг предизвикателство в най-добрия смисъл.

„Когато Митко ми показа снимките си, ахнах от удивление като професионалист, но и като приятел. Той реагира по същия начин като видя моите творби. Така проведохме общ художествен съвет един на друг. Посланието ни е за повече единност, сътрудничество, толерантност и приятелство във фотографския бранш. Нездравото съперничество, излишната конкуренция и надскачане, не е здравословно. Заради това с настоящата изложба даваме пример за разбирателство и претворяване на красивото заедно. Посланието е, че има място за всички без отделният творец да губи самобитността и стила си“, апелира Венцислав Симеонов.

Веселина АНГЕЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *