ВодещиКултура

​​​​​Фондация „Идея Вита“ представя сакралното значение на Глаголицата

Инициаторите са си поставили специална кауза за обучения на преподаватели от училища, градини, читалища, центрове за работа с деца

Фондация „Идея Вита“ представя пред обществеността в Дряново сакралното значение на Глаголицата. Събитието ще е на 12 април, в Ритуалната зала на Общината при вход свободен.

„Глаголицата е магическа азбука, която в голямата си част използва древно-българския език и в нея са отразени, възродени и закодирани свещените и мистични познания на българите. Тя съдържа истината за историята на сътворението, света и планетата Земя. В нея е вплетен плана за проявата на енергиите, движещи живота, за развитието на човешката цивилизация и на християнския свят по пътя на духовната еволюция“, подчертават организаторите .

Те поясняват, че Глаголицата включва поредица от около 44 букви в зависимост от варианта, а 24 от оригиналните 38 букви са изведени от графеми.

В същото време буквите са и думи, тъй като названията на буквите от глаголицата имат свой смисъл. Това е единствената азбука, в която буквите имат имена. Всяка една буква има собствена форма и символика, свое наименование – значение и скрит, сакрален смисъл, в което се крие вселенската ѝ сила. Сакралното значение на всяка нейна буква-знак отговаря точно на определени думи и понятия, а всяка буква е носител на специфична енергия.

„За да запалим отново светлината на древната мъдрост бяха създадени Карти Глаголица, Ръководство за енергийно изписване, флашка с клип, илюстриращ Глаголицата в звук и танцови движения, както и тениски с магичната азбука“, разкриват родолюбците.

Те допълват, че всички артикули и помагала се издават и разпространяват от Фондация „Идея Вита“ .
„Фондация „Идея Вита“ е организация с идеална цел, която от години работи за каузи, свързани с личностно развитие, с хуманно образование и възпитание, доброволчество, холистични лечебни практики и др. важни за съвремието ни насоки. Развиваме и издателска и разпространителска дейност.

От 2020 г. към нашите каузи присъединихме и възраждането на първата ни българска азбука – Глаголiцата. В Глаголицата ние откриваме връзка с нашите български корени и смятаме, че знанието за нея е добре да стане популярно днес сред младите хора и децата.

Затова сме създали, издаваме и разпространяваме помагала за знания и практическа работа, които включват 35 бр. цветни карти с глаголическите символи, книжка 148 стр. с подробни обяснения за смисъла, кратка история и използване на символите, практическо ръководство – тетрадка с указания за начина на изписване в съответстващия цвят на символите, връзката им със звуковете, респективно нотите и движенията.

Опитът ни до сега с деца на различна възраст показва, че те харесват помагалата, знанията в тях са им интересни, провокират творческите им нагласи и заложби и с удоволствие се занимават. Работим от няколко месеца и с някои деца със специални потребности, които имат положителни резултати“, разкриват инициаторите.

Споделят, че през 2024 г имат специална кауза за обучения на преподаватели от училища, градини, читалища, центрове за работа с деца и др.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *