ВодещиКултура

Почетоха 125-годишнината от рождението на композитора и финансист Сава Ганчев

Видният дряновски творец създава творби в няколко жанра, които са събрани в 12 музикални сборника

Почетоха 125-годишнината от рождението на изтъкнатия композитор литератор и финансист от Дряново Сава Ганчев.
„Той е роден на 13 април 1899 г. в Дряново, в семейството на Тодора и Ганчо Върбанови. Още от малък проявява интерес към музиката и композицията.

Като ученик в Априловската гимназия учи пиано и хармония при известния учител и педагог Стефан Герганов, възпитаник на Одеската консерватория. През тези години той написва редица романси, които стават любими произведения на младежите“, разказва Емилия Михайлова, уредник в Историческия музей в Дряново.


Изследователката допълва, че след завършване на гимназията, за няколко години Сава Ганчев остава в родния си град и заедно с брат си Георги – адвокат, музикант и художник, организират малък салонен оркестър.

Продължава музикалното си образование при Георги Алексиев – капелмайсторът на военната музика в Търново, един от най-подготвените за времето си музиканти.

Сава Ганчев завършва Търговската академия във Варна – първото българско Висше търговско училище. Живее в София и учи хармония при Никола Атанасов, професор по музикално-теоретични дисциплини и автор на първата българска симфония. Положително влияние върху музикалното му развитие оказва пребиваването му в Австрия, Германия, Чехия и др. европейски страни.

Заедно с творческите си изяви работи като финансист в “Мини Перник”, а от 1934 г. е висш служител в Министерството на финансите в София. Приет е за член на Съюза на българските композитори.


„Създава творби в няколко жанра, които са събрани в 12 музикални сборника. Соловите му песни са над 200 и са писани върху поетични творби на Христо Ботев, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Пею Яворов, Николай Лилиев. Автор е на хорова музика, клавирни произведения, творби за различни инструменти и две опери: “Гибелта на Раковица” – историческа опера в пет действия и недовършената “Под игото”.

Негови опуси намират радушен прием в Русия и Армения. Музикалното наследство на композитора Сава Ганчев е издадено от издателство “Просвещение” – София.

Сава Ганчев е автор на песните “Докле е младост”, “И на яве и на сън”, “Едничка дума” и “Лист обрулен”.

Радио София популяризира тези красиви и съдържателни градски песни.

Сава Ганчев ни оставя драмите “Балканджии”, “По пътя на живота” и литературната творба “Писма за него и песни за нея”, споделя още Емилия Михайлова.
През 1966 г. музикалната общественост в София тържествено отбелязва 65-годишния юбилей на композитора и 40 години музикална творческа дейност.
Воден от своята голяма любов към изкуството, чрез своите произведения Сава Ганчев участва в изграждането на музикалния живот на България. Сава Ганчев умира през 1972 г. в София.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *