ВодещиОбщество

Общност на завръщащите се бе създадена в рамките на кампанията на Областна администрация- Габрово „ЗАвръщането“

Общност на заселващите се в област Габрово бе създадена на събитието от кампанията „ЗАвръщането“, което се проведе в Трявна. Говорителите в инициативата на Областна администрация – Габрово получиха значки на бели лястовици от Областния управител Мария Башева, заместник областните управители Даниела Маринова и Иван Любомиров и кмета на Трявна Денчо Минев.

В рамките на събитието бяха представени историите на семействата на Боряна Димитрова, Ани Иванова и Кремена Петрова, избрали да се заселят в Трявна през последните 5 години, както и на част от говорителите в предишните издания- Антония Ковачева и Лорензо Якопели, Мария и Венцеслав Маринови и Мария Кръстева.

Областният управител подчерта, че ключовата дума на събитието е общност, като сподели радостта си от факта, че белите лястовици, както наричат говорителите в кампанията, са вече цяло ято. Тя прикани всички говорители да оставят своите послания на табло, което ще бъде поставено в Областна администрация- Габрово.  Башева благодари и на домакините от Община Трявна за гостоприемството и за оказаната подкрепа.

„ЗАвръщането“ е социален проект, който стартира в края на 2022г. Основната цел на кампанията на Областна администрация- Габрово е да противодейства на един от най-наболелите проблеми в Габровска област- обезлюдяването в следствие на демографската криза. 69 са населените места в региона, в които няма нито един жител. През последното преброяване населението на областта пада под 100 хиляди жители. Това е причината Областна администрация да обедини поредица от дейности в областна кампания.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *