ВодещиОбщество

Община Дряново и Фондация „Улични Сърца БГ“ с кампания за кастрация на улични и домашни кучета

Община Дряново разполага с единствения по рода си приют в България – „Улични Сърца БГ“.

„Всички кучета в него имат късмета да се разхождат свободно, да бъдат обгрижвани от екип професионалисти и да получават възможно най-доброто обучение, за да бъдат напълно подготвени за новите си домове.Собствениците на приюта работят неуморно, за да намалят броя на бездомните кучета в града ни. Това включва дори и предлагането на безплатни кастрации за кучета на частни собственици, със съдействието на Община Дряново.

От началото на годината са кастрирани общо 46 кучета, 28 от които са на частни собственици.

От създаването си до днес „Улични Сърца БГ“ са кастрирали над 4 000 кучета, разчитайки на един от най-добрите ветеринари в района, д-р Димитър Димитров. Смело можем да кажем, че кастрираните кучета се възстановяват много бързо и досега не е имало следоперативни усложнения“, казват от общинската управа на Дряново.

От Общината допълват, че въпреки непрестанните усилия, все още има безброй сигнали за изоставени животни и изхвърлени малки кученца, плод на нежелани бременности.

„Във връзка с това, бихме искали отново да призовем всички наши съграждани да бъдат по-отговорни при отглеждането на своите домашни любимци.

Микрочипирането е една от задължителните по закон процедури. Наскоро в приюта бяха прибрани 3 кучета, които се оказа, че имат собственици, и ако имаха микрочипове щяхме бързо да се свържем с тях и да спестим стреса на животните.

За пореден път бихме искали да наблегнем и на важността от кастрациите.

Това е единствения хуманен начин да се контролира популацията на бездомни кучета, защото всяко едно животно, озовало се на улицата идва от нечий дом. Освен предотвратяването на нежелани кучила, кастрациите са най-добрата профилактика за редица ракови заболявания както при женските, така и при мъжките кучета. И, въпреки че мъжките кучета не могат да раждат, не забравяйте, че те са половината от проблема“, коментират от кметството.

Община Дряново, заедно с Фондация „Улични Сърца БГ“ продължават своята кампания за кастрации и гражданите могат да се възползвате от нея и да кастрирате кучето си напълно безплатно. Процедурата се извършва от ветеринарен лекар и е безболезнена за животното, а то е напълно възстановено още на следващия ден.

Още един съществен проблем, с който приюта се сблъсква ежедневно е пълният капацитет. Броят на осиновяванията е по-нисък от всякога и това ги възпрепятства да помагат на други кучета в нужда. До този момент те разчитаха основно на осиновители от чужбина, но това става все по-трудно.

„Ако обмисляте да си вземете куче, защо не помислите да осиновите? Всяко едно от животните в приюта е уникално! Те са гледани изключително добре, имат опит с домашната среда и са вече обучени на основни команди и ходене на повод. Приюта разполага с професионален треньор, който не само ще ви даде безценни съвети и ще ви помага и след осиновяването, но и ще ви препоръча най-подходящото за Вас куче. Вратите на „Улични Сърца БГ“ са винаги отворени за посетители, а там ще се запознаете с десетки прекрасни кучета, някое от които може да бъде Вашият нов най-добър приятел“, апелират стопаните на приюта.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *