ГорещиКултура

Конкурси „Лицата на Балкана“ и „Сръчните ръце на българката“ очакват участници

Съревнованията за фотографии и ръчни бродерии ще съпътстват фолклорния фестивал „Балканът пее и разказва“

Организират два конкурса, съпътстващи фолклорния фестивал „Балканът пее и разказва“  2024 г.

На 15 юни град Гурково ще бъде домакин на празника „Балканът пее и разказва“, когато се навършват 50 години от първото събитие. Фестивалът събира фолклорни състави  и изпълнители от балканските градове Дряново, Твърдица, Трявна, Котел, Елена и Гурково.

„Лицата на Балкана“ ще е тема на фотоконкурс, в който ще могат да се включат и ученици, и възрастни. Всеки участник ще представя до 3 авторски снимки, придружени с кратка история. Участниците трябва да предоставят фотографии, които красиво и автентично изобразяват лицата, изразите и културата на балканските градове“, разясняват организаторите на проявата.

Те информират още, че за ценителите на традициите и любителите на ръкоделието от шестте града се организира изложба „Сръчните ръце на българката“. За участие в нея, възпроизвеждайки както традиционни, така и съвременни ръчно изплетени и/или избродирани предмети от изкусни майсторки от балканските градове – Дряново, Гурково, Трявна, Елена, Котел и Твърдица.

Инициаторите на събитието канят за участие в изложбата и всички читалища, училища и всякакви други клубове и колективи пазители на традициите.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *