ВодещиКултура

Изложбата „Чудесата на природата: от семе до гора“ гостува на Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово

Първата по рода си изложба, проследяваща процеса на зараждане на една гора: „Чудесата на природата: от семе до гора“ бе открита в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово. Експозицията е посветена на Седмицата на гората – празник на българската гора и лесовъди, и гостува на Габрово по инициатива на доц. д-р Георги Костов – председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие ДП и със спомоществователството на предприятието.

Изложбата е разработена по проект на WWF – България и презентира по един артистичен начин красотата на българските гори, а също и шарения растителен и животински свят, който пазят. Всяко от близо тридесетте табла съдържа важна информация за биоразнообразието по нашите географски ширини, както и интересни детайли за залесяванията. Те разказват за чудесата на четири типа гори, които са приоритетни за опазване в цяла Европа.

Посетителите могат да се запознаят и с най-съществените заплахи за тях, предизвикателствата пред тяхното опазване и възстановяване, както и с важни компоненти на правилното залесяване. Не на последно място посетителите ще могат да се насладят на пъстри илюстрации с представители на богатия растителен и животински свят у нас. От диви прасета, сърни и прилепи, до различни видове птици, влечуги, земноводни и насекоми.

Изложбата бе открита от директора на СЦДП инж. Иван Недков, доц. д-р Георги Костов и Костадин Вълчев – експерт „Гори“ във WWF – България и бе уважена от директора на Природен парк „Българка“ инж. Лиляна Райкова, представители на Национален парк „Централен Балкан“, лесовъди и граждани. Таблата изобразяващи „Чудесата на природата: от семе до гора“ ще останат на показ в Художествена галерия „Христо Цокев“ гр. Габрово до 17-ти април.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *