ГорещиКултура

Избират най-красива лазарка и най-красив венец в Дряново

Участничките ще бъдат оценявани според техните познания за лазарските песни, обичаи, както и според тяхното самобитно облекло

Във връзка с предстоящите християнски пролетни празници Цветница и Лазаровден, Община Дряново организира конкурси, с цел опазване и възстановяване на характерните български традиции и обичаи.

Лазаруването е поетичен момински обичай, който се изпълнява през първата половина на пролетта. По традиция се практикува на християнския празник Лазаровден, в съботата преди Цветница. Основен обред на празника е лазаруването. Това е обичай с любовно-женитбен характер. Участват млади девойки – лазарки, наричани още лазарици.

На 27 април, навръх Лазаровден, от 09:30 ч. в централната част на град Дряново ще се проведе възстановка на обичая Лазаруване от участничките в Училище за лазарки, организирано от ЕМО „Етър“, Исторически музей – Дряново и НЧ „Развитие-1869“.
Ще се проведе конкурс за най-красив пролетен венец. Той ще е от 11:00 ч., в рамките на празничния концерт, организиран от НЧ „Развитие -1869“, в Лятно кино – Дряново.

При неблагоприятно време събитието ще се състои във фоайето на Културен дом.

Конкурсът е насочен към групови участници – представители на институции, организации, читалища и граждани от община Дряново. Целта е да се обогати пролетната украса, като всички венци ще бъдат експонирани в централната част на града. За участие в надпреварата, венците трябва да бъдат предадени в Общинска администрация с име на участника и данни за контакт.
Ще бъдат връчени парични награди от 1-во до 3-то място.

Ще бъде организиран и конкурс за най-красива лазарка. Той ще е от 11:00 ч., в рамките на празничния концерт, организиран от НЧ „Развитие -1869“,
в Лятното кино.
Най-красивите лазарки ще бъдат отличени в две възрастови категории-до 10 години и от 11 до 20 години.
Участничките ще бъдат оценявани според техните познания за лазарските песни, обичаи, както и според тяхното лазарско облекло.
За всяка възрастова група, ще бъдат връчени награди от 1-во до 3-то място.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *