ВодещиКултура

Започна деветото издание на Европейските дни на художествените занаяти 2024

На 6 април в Икономовата къща в Дряново местни творци ще демонстрират своите умения пред жители и гости на града

територията на общините, членове на Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина” (РСО „Централна Стара планина“) – Антоново, Габрово, Дряново, Елена, Севлиево, Тетевен, Троян и Трявна, от 2 до 7 април ще се проведе деветото издание на Европейските дни на художествените занаяти 2024. Пролетното събитие ще премине под мотото „Малки пръстчета, опитни ръце”.

На 2, 3, 4 и 5 април НЧ „Христо Ботев – 1921“ и Община Антоново ще вдъхнат живот на занаяти, свързани с миналото на българското село: предене и плъстене на вълна, тъкане на стан, бродиране, плетене на една кука, замесване на хляб, приготвяне на кисело мляко и масло.

Община Габрово предлага различни творчески активности в периода 5 – 7 април. В базара на творческите занаяти ще се включат няколко местни млади занаятчии. Ще предлагат ръчно изработени предмети – цветя, бижута, свещи, декорации, диадеми, чаши, текстилни изделия и много други. Ще има и демонстрация на направа на карамелизирани ябълки.

В Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Габрово ще бъде организирана пекарна за обредни хлябове.

Събитието ще протече в присъствието на семейства, родители и близки на потребителите. Екипът на центъра ще бъде подкрепен от представители на Регионална библиотека „Априлов Палаузов” – Габрово.

През 2024 г. Музеят на архитектурно-историческия резерват „Боженци” се включва в Европейските дни на художествените занаяти с две ателиета: за изработване на бижута от филц и за изработване на бижута от мъниста и естествени камъни. Те ще вървят паралелно на 6 и 7 април в изложбената зала на Старото школо.

Детският център на Музей „Етър” кани малките посетители да се включат в работилницата „Първи стъпки в грънчарския занаят” на 5 април.

Участието в работилницата е безплатно, но се заплаща вход за музея.

На 6 април в Икономовата къща в Дряново местни занаятчии ще демонстрират своите умения пред жители и гости на града, както „Борба Дряново “ писа.

Творците Гергана Симеонова, Живко Петров и Стефка Георгиева ще въведат присъстващите в тънкостите на иконописта, дърворезбата и плетенето на една кука. Историята на Икономовата къща – дело на майстор Колю Фичето и недвижима културна ценност от национално значение, ще бъде представена чрез презентация, а най-доброто от 10 години Световен конкурс за детска рисунка „Малък зограф“ – с изложба. Организатори на събитията са Община Дряново и Исторически музей – Дряново.

Община Елена предлага творчески занимания за деца по керамика, дърворезба, грънчарство и бисеропластика.

Занаятчийските работилници на 4 април ще се водят от майсторите Мирослав Лазаров, Валентин Димитров и Александра Гедзь. За желаещи да се включат ученици от селата Майско, Константин и Беброво ще бъде осигурен транспорт.

Исторически музей Севлиево и Община Севлиево ще върнат на 5 април спомена от едно отдавна отминало време.

Пищимали от музейния фонд ще изпъстрят пространството пред Хаджистояновото училище, работилници, демонстрации на различни художествени занаяти и музикална програма с участието на група „Детска планета” при ДГ „Пролет”, читалище „Светлина” – с. Хирево и читалище “Отец Паисий- 1922“ от с. Богатово ще очакват жителите и гостите на града. От 10:00 до 13:00 часа музейната експозицията „Възраждане“ ще бъде с вход свободен.

Тази година Община Тетевен ще организира на изцяло обновения централен площад на Тетевен демонстрации, базар на изделия от местните майстори занаятчии и тематична изложба „Занаятите на Алтън Тетевен”.

Поканата към ценителите на ръчния труд е за 6 април, събота.

На 3 април в 10:30 и в 14:00 часа Музеят на занаятите в Троян ще проведе работилница по плетачество.

Лектор и обучител ще бъде Величка Стоянова. Участниците ще имат възможност да се запознаят с историята на плетачеството, да научат различни техники и да си изработят плетиво под ръководството на майстора. Заниманията са подходящи за възрастни и деца над 10 години. Участието в събитието е с предварителна заявка на телефон 0878 668 789 и на имейли: [email protected] и [email protected]. Заявки ще се приемат до запълване капацитета на залата.

Община Трявна ще организира ателиета за рисуване върху бръшлян за деца от детски градини в Трявна и Плачковци на 4 април.

Традицията е запазена от времето на старите майстори зографи, които изписвали бръшляновия лист и го закичвали в косите на съпругите си, за да по-красиви от габровките. На 5 април децата от SOS Детско селище ще изработват и декорират ръчна хартия с Росица Скендерова.

Европейски дни на художествените занаяти е инициатива на Националния институт за занаяти на Франция. Започва като местно събитие през 2002 г., а 10 години по-късно се превръща във водещо събитие в областта на творческите занаяти и живото наследство на европейско ниво.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *