ГорещиКултура

Дипломатът Светлозар Панов представя романа си „Гайдарят“ в Габрово

Романът на Светлозар Панов – „Гайдарят“ ще бъде представен на 23 април в Актовата зала на Национална Априловска гимназия в Габрово.
След презентацията гостите ще могат да се включат в дискусия с автора, а събитието е в Деня на книгата и авторското право, допълват организаторите.

„Дали читателят ще се съгласи, че сме имали начетени хора, които са успявали да се слеят като равни със своите съвременници от други краища на Европата? С какво предците ни са успявали да ги впечатлят или продължаваме да сме подвластни на схващането, че тогавашните българи са били само „байганьовци“? Това са въпроси, на които всеки, запознал се с „Гайдарят“, би имал своя прочит“, посочва авторът Светлозар Панов.

 

Романът е разказ за двама млади българи от средата на 19-и век и изпитанията, пред които са изправени. Действието се развива основно в Габрово, а в историята умело са вплетени копнежи, любов, изневери, бягства, родова памет, приключения, авантюри, мечти, гнет и стремежи към свобода.

Светлозар Панов е дългогодишен дипломат от кариерата. Бил е посланик, генерален консул и дипломат в посолствата на България на няколко континента. Автор е още на романите „Царицата“ и „Царицата и дяволът“ от 2007 и 2008 г., съобщават още домакините на събитието.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *