ВодещиОбщество

Детелина Кьосова, кмет на село Царева ливада: Чешма „Лазара“ е ремонтирана и дебитът и е увеличен

Тема с продължение

Чешма „Лазара“ край Дряново е ремонтирана и дебитът и е увеличен. Това обяви Детелина Кьосова, кмет на село Царева ливада по повод изнесена информация в социалните мрежи от бдителни граждани, че обществената чешма е унищожена от някой, който е дръзнал да отклони водата за собствени нужди.

„Преди няколко дни, вие, уважаеми дами и господа, за пореден(за кой ли) път отново бяхте въвлечени в поредната импровизация, демонстрираща “будна гражданска съвест”. Най-жалкото е, че тя се изчерпва само с тракане по клавиатурата“, заявява в своя публикация управничката на Царева ливада.

Тя обяснява подробно, че водопроводът зад стената е бил силно корозирал и пълен с дупки.

„Дупките бяха толкова големи, че цялата вода се стичаше от вътрешната страна на стената и никаква вода не излизаше от края на тръбата.

За да се извърши подмяната, оригиналната тръба трябваше да бъде открита и да стане видима чрез премахване на камъните около нея. Установено беше че корозията е толкова лоша, че трябва да се смени цялата тръба от каптажа, а не само част от нея. За да се позволи новата тръба да бъде монтирана в каптажа, той трябваше да бъде разкрит и горната част отстранена, за да може да се постави качествено тръбата вътре.

Беше изработено ново парче тръба от неръждаема стомана, направено по поръчка. Направата му отне време, но вече е монтирано. За да се запази каптажът сух и да може да се работи, водата трябваше да бъде отклонена временно. Освен тръбата и стената е възстановена. След като разберем, че няма течове при каптажа, цялата почва в задната част на чешмата ще бъде върната. Преди ремонта най-добрият дебит беше 2,5M3 на ден. След реконструкцията дебитът е 6,1M3 на ден.

Това показва, че е изтичала много вода. Проектът, включващ дизайна, материалите и труда, е подарък за общността“, информира Детелина Кьосова.

Тя е предоставила и снимки на обновената чешма.

Веселина АНГЕЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *