ВодещиКултура

Венцислав Симеонов от Исторически музей-Дряново обучава ученици на музейна фотография

Заниманията са по проект за популяризиране на малко известни културно-исторически обекти в Павликенско

Венцислав Симеонов от Историческия музей в Дряново обучава ученици на музейна фотография. Атрактивните занимания са по проект за популяризиране на малко известни културно-исторически обекти в Павликенския край. В Община Павликени снимат и филм посветен на тези забележителности. Той е документален и носи заглавието на самия проект „Непознатото културно-историческо наследство на Павликенския край“, благодарение на когото е финансирана продукцията.

Проектът е с бенефициент Народно читалище „Съединение-Михалци-1870“ село Михалци по договор от 22 ноември 2023 г., сключен с Национален фонд култура. Себестойността му е 14 425 лв., като 13 508 лв. са отпуснати от Националния фонд култура. Сред партньорите на проекта са Историческият музей – Дряново и Музеят на Възраждането „Иларион Макариополски“ в Елена. Това съобщи Диана Митева, музеолог и ръководител на проекта.

Обектите, които са включени в заданието са църковни храмове и действащи музейни експозиции от селата Вишовград, Дъскот, Михалци, Караисен и Горна Липница.

Информация ще има и за местностите, където са се сражавали четите на Филип Тотю и на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Заради вътрешното си скривалище специално внимание ще бъде обърнато на църквата „Успение на Пресветая Богородица“ в с. Михалци, която е недвижима културна ценност с категория национално значение.

„Интересът към проекта е голям. Над 50 деца от СУ „Бачо Киро“ и ОУ „Свети Климент Охридски“ в Павликени и ОУ „Филип Тотю“ с. Върбовка ще присъстват в кадрите на филма. В дейностите е предвидено провеждането на фото и видеоработилници на закрито и открито. Фотоработилницата се ръководи от фотографа на Исторически музей – Дряново Венцислав Симеонов. Той ще заснеме също кадрите за мобилна изложба от 30 табла, която ще гостува в различни музейни институции в България и чужбина, разкривайки красотата на непознатото павликенско културно-историческо наследство“, обясни още Диана Митева.

Видеоработилницата ще се проведе от режисьора и оператора на филма Румен Василев, снимал българската продукция „Чума“, излязла наскоро по кината. Сценаристи на лентата са Диана Митева и Евгения Александрова.

„Снимачният процес ще продължи до края на юни. Филмът ще е с времетраене 50 минути и ще бъде излъчен в градовете Павликени, Дряново, Елена, Велико Търново, като се водят преговори и с Българската национална телевизия“, допълни Диана Митева.

В първия снимачен ден беседата за историята на местната антична археология и интересни данни за устройството и функционирането на Римския обелиск – Лесичери са представени пред учениците от директора на Регионалния исторически музей – Велико Търново д-р Иван Църов. Музеологът Диана Митева пък запознала децата с Общоисторическа колекция – Дъскот и църковен храм „Иван Рилски“ в село Дъскот, който е недвижима културна ценност с категория местно значение.

„Във филма ще се изявят и други лица като кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов. Предвидено е за отделните обекти да говорят на място специалистите, отговарящи за тях“, коментира Митева.

По думите на фотографа Венцислав Симеонов, работата по проекта е изключително интересна и учениците останали заинтригувани още първия ден.

„Децата разглеждаха в захлас възстановка на лечебница от 30-те години на миналия век, която разказва за д-р Мара Малеева и съвместния и живот с държавния глава през тоталитаризма Тодор Живков. В музейната сбирка в Дъскот са изложени медицински инструменти и пособия, които заснехме. Направени бяха снимки и на музейна сбирка, посветена на свещеника Петър Драганов, който е живял в Дъскот, който още на 21-годишен е бил в четата на Поп Харитон и се е сражавал в Дряновския манастир.След това Петър Драганов става опълченец и воюва с поробителите на връх Шипка. Той е абсолютен герой. По-късно е свещеник в Дъскот, а гробът му е до местната църква. След църквата участниците в проекта посетиха къщата му. Наследниците на Петър Драганов разказаха, че всяка стая е била с две врати-от едната се влиза, а от другата се излиза с цел ако бъде преследван, да може лесно да избяга“, сподели Венцислав Симеонов.

Майсторът на обектива осъществява фотографското обучение на учениците.

„Направихме външно заснемане на исторически обект като децата научиха, че във фотографията има ракурси, детайли и т.н. Това е своеобразна снимка за документ. Разясних им видовете фотографии и че това не е репортажна снимка, нито снимка за спомен. Това е специален способ за музейно заснемане. Обясних на учениците най-важното, че фотографът, когато отиде на такова място, преди всичко трябва да има знания и информация за конкретния обект и че не са нужни единствено фотографски умения. Познанията са важни, за да станат снимките стойностни“, посочи Венцислав Симеонов.

 

Той поясни, че по проекта е предвиден професионален фотоапарат, с който децата ще имат възможност да правят снимки на знакови обекти.

Изключително емоционален се оказала интересна идея на Венцислав Симеонов след лекцията на д-р Иван Църов за култовия обект-Марков камък, който е от II век или на 1800 години.

„Накарах децата да протегнат ръце, избрах специална позиция, от която да снимам и се получи наистина красив и въздействащ кадър. На снимката изглежда сякаш детските ръчици докосват хилядолетната история“, казва още Венцислав Симеонов.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Венцислав Симеонов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *