ГорещиКултура

Братовчед на световния шампион във Формула 1 Макс Верстапен с концерт в Габрово

Една от най-нестандартните фигури на европейската музикална сцена пристига в България. Световноизвестният белгийски пианист и композитор Даниел Верстапен ще направи два концерта у нас, като няма да изневери на уникалния си талант.

България е част от световното турне на Верстапен ‒ RECONNECTION – 2023/2024 г., в което пианистът пресича сцените на „Кенеди Център“ във Вашингтон, „Сидни Опера“ в Австралия, „Пиано център за музика и изкуство“ в Нова Зеландия, „Харпа“ в Исландия, а у нас виртуозът ще пристигне веднага след пърформанса си в „Карнеги Хол“ в Ню Йорк.

Концертите на Даниел Верстапен са буквално неповторими, тъй като във всеки един той оригинално пресъздава част от националната музика на съответната страна. Тази своя концепция белгийският виртуоз обединява под проекта „Мост между култури“, като в България покана за участие в него получават Нина Николина, Любо Киров, Калин Вельов, кавалджията Дамян Йорданов и хор „Магическите гласове на България“.

Най-добрият начин да представиш страната си е чрез музиката ‒ споделя Даниел Верстапен, ‒ или както обичам да казвам: музиката е най-добрият посланик. „Мост между култури“ е връзката, която среща хора и поколения от различни страни и оставя топла следа в сърцата им.

В магията на дълбоко емоционалната музика, създадена от Даниел Верстапен, българската публика ще се потопи на 18 юни в Античния театър в Пловдив и на 20 юни в Габрово в Дома на културата „Емануил Манолов“. Тогава ще се състои и премиерата на уникалната колаборация между белгийския пианист и българските артисти, в основата на която е българският фолклор.

Концертите на Даниел Верстапен в България са под патронажа на посланика на Кралство Белгия в България по случай Белгийското председателство на Европейската комисия. Събитието в Габрово е с любезната подкрепа на Община Габрово.

33-годишният Даниел Верстапен е роден на 16 август и е астрален близнак с Мадона и Джеймс Камерън. Фамилията му явно е обречена на успех, тъй като наред с бързите пръсти по клавишите семейство Верстапен се гордее и с високите скорости. Даниел е братовчед на трикратния световен шампион във Формула 1- Макс Верстапен.

В европейските медии Даниел Верстапен направи фурор с така нареченото ледено видео с огнено пиано.

В специален свой проект кросоувър пианистът пали своето пиано насред леден пейзаж в Швеция, огряван от северното сияние. Клипът насочва вниманието към една от каузите на Верстапен ‒ борбата с глобалното затопляне, като пианото е олицетворение на планетата Земя. Символиката на Даниел се превърна в социален феномен и проектът бе отразен дори в новинарските емисии на Белгия.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *