ГорещиКултура

Демонстрации на дърворезба, иконопис и плетива по повод Европейските дни на художествените занаяти

Атрактивно събитие по повод деветото издание на Европейските дни на художествените занаяти подготвят Община Дряново и местният Исторически музей.

На 6 април емблематичната Икономовата къща ще посреща всички любопитни да научат повече за сградата, построена от майстор Колю Фичето.

„Посетителите ще имат възможност да се докоснат до магията на иконописта, представена от иконографа Гергана Симеонова. Ще научат любопитни факти за дърворезбата от  Живко Петров, а плетенето на една кука ще бъде представено от Стефка Георгиева“, разкриват организаторите.

Началният час е 11:00 ч., а демонстрациите ще продължат и следобед в Икономовата къща на ул. „Шипка“ 119, до часовниковата кула.

„От 2 до 7 април сръчни майсторски ръце ще водят неопитните пръсти на деца и възрастни, боравейки с различни материали в музеи, читалища, ателиета, социални центрове и площади на общини от РСО „Централна Стара планина“. Тези ценни моменти на предаване на техники за ръчна изработка ще позволят на публиката да се докосне до изяществото на занаятите и да обогати сетивата си, да придобие приложни знания и да прояви интерес към занаятчийството като професия“, казват организаторите на събитието.

Европейските дни на художествените занаяти е инициатива на Националния институт за занаяти на Франция. Благодарение на РСО „Централна Стара планина” тя стига до нашата страна през 2015 г., когато Сдружението приема да координира дейностите в България.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *