ВодещиКултура

Филм „Опълченците на Шипка“ на арх. Пламен Мирянов, излъчват навръх 3 март

Лентата разказва за подвига на опълченците

Арх. Пламен Мирянов и неговата фондация „Нашият дом е България“ създадоха поредния филм, посветен на паметни за България събития и герои – „Опълченците на Шипка“. Впечатляващата видео-импресия припомня подвига на достойните български опълченци.

Лентата „Опълченците на Шипка“ ще бъде излъчена навръх 3-ти март от 10:30 часа на площада под връх Шипка.

Филмът е сниман на паметника на свободата и озвучен с Вазовата ода „Опълченците на Шипка“ от „гласа на гвардията“ – Янко Лозанов.

Тежките атмосферни условия по време на снимките се оказали изпитание за целия снимачен екип, а силните снегонавявания и почти непроходимите зимни условия наложили на помощ да се притекат и войниците от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Нито една от тези трудности, обаче, не сломила духа на гвардейци, актьори и екипа на „Нашият дом е България“.

„В последните години сякаш изгубихме голяма част от достойнствата на опълченците на Шипка и искаме със смирение и гордост да си припомним за тях, за себеотрицанието им и за това колко много им дължим – свободата си“ – споделя режисьорът на филма арх. Пламен Мирянов.
Той добавя, че трети март е не само национален празник на България, а дата, която съхранява спомена за един велик подвиг – боевете на Шипка!
„Достойните български опълченци дадоха безстрашно живота си за свободата на родината ни и ще се радвам, ако с този наш проект успеем да докоснем сърцата на българите, за да си припомнят колко смел и горд народ сме!“, казва още арх.Мирянов.

„Опълченците на Шипка“ е част от поредицата документални филми на фондация „Нашият дом е България“, посветени на важни събития и личности от българската история, чиято основна цел е издигане на националното самочувствие и дух на българите, популяризиране красотата на родината и съхранение на националните ни традиции, фолклор, култура, чест и достойнство на България.

Веселина АНГЕЛОВА

One thought on “Филм „Опълченците на Шипка“ на арх. Пламен Мирянов, излъчват навръх 3 март

  • Честит 3март на всички българи !!!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *