ВодещиЛица

Фармацевтът и общински съветник Иван Марев отваря аптека и работи за привличане на инвеститори в Дряново

Създател е на фейсбук страница „Футболен остров“, където пише статии за английски футбол

Иван Марев е един от сърцатите жители на Дряново, който работи усилено за развитието на общината.

По професия е магистър фармацевт и в продължение на 25 години е живял и работил в София. Първоначално е работил във водещи аптеки в столицата, а по-късно стартирал собствен бизнес. В процеса на работата извел дейността си в малка община в близост до София, която е със застаряващо население и там Марев създал и успешно управлява единствената аптека.

Не крие обаче, че милее за родния край и заради това миналата година взел решение за коренна промяна като се завърнал в Дряново и вече се е установил трайно.

Дори на местните избори през октомври се кандидатира за кмет на община Дряново от ГЕРБ, но не успя да се пребори за поста. След надпреварата обаче стана общински съветник и зам.председател на местния парламент.

„И като общински съветник ще съм полезен на града. Мечтата ми е да се подобри здравеопазването в региона. Този ресор от години е твърде неглижиран. Има нужда от подобряване на базата, както и от стратегия за привличане на медицински кадри. Положителна тенденция е, че периодично идват специалисти от по-големите центрове и клиники“, обяснява Иван Марев.

Той има сериозен опит във фармацевтичната дейност и пренася бизнеса си в Дряново като отворя аптека. Това ще е четвъртия фармацевтичен обект в града. Амбицията му е аптеката да предлага по-добро зареждане, по-добро обслужване, по-ритмично осигуряване на скъпо струващите и дефицитни лекарства.

„Хората от малките населени места, пристигат в града, пазаруват си хранителни продукти и лекарства. Имам практика да приготвям лекарствата на възрастните хора и да им ги доставям чрез кметските наместници“, разказва Марев.

Находчивият фармацевт е замислил аптеката му да има и автомат за лекарства. Вендинг машината ще е вградена в самата аптека. Така хората ще имат достъп и ще могат да се снабдяват с най-необходимите медикаменти и извън работно време.  Това ще е първият такъв автомат за лекарства в община Дряново.

„Работата в Общинският съвет в Дряново върви плавно, водят се конструктивни дебати в името на просперитета на общината. Стига се и до спорове. Последният беше за паметника на Аврам Стамболски, който е участник в четата на Бачо Киро и Поп Харитон. След напрегнати дебати местния парламент гласува да  бъде поставена такава пластика в двора на Дряновския манастир. Аз гласувах с „въздържал се“, защото идеята за издигане на този паметник е на родственица на четника и тя държи корените и да бъдат увековечени, но така  много хора, които са наследници на такива герои могат да поискат да им се направят паметници, а това е невъзможно“, коментира Иван Марев.

Той припомня, че полемиката за въпросния паметник има дълга история като предложението веднъж е било отхвърлено от Общинския съвет в предходния мандат.

Марев посочва, че бюджетът на Община Дряново е гласуван единодушно.

„Общината ще разполага с 28 млн.лева, но мисля, че за секторите Образование, Здравеопазване, Култура и Спорт са предвидени малко средства. Важно е да се положат усилия и ФК „Локомотив-Дряново“ отново да влезе в В група. Това ми е болна тема, защото 11 години съм бил част от детско-юношеските футболни формации, а след това съм подпомагал финансово тима“, категоричен е Марев.

Общинският съветник е на мнение, че има остра нужда от допълнителни места за паркиране в града. Другата невралгична тема е привличане на инвестиции, разкриване на производства и нови работни места.

„Наскоро затвори вагонният завод, който е едно от най-големите предприятия и без препитание останаха около стотина работници. Належащо е да има работеща стратегия и регионът да стане привлекателно място за предприемачи, защото в момента Община Дряново е най-слабо развитата община в област Габрово в сравнение с общините Габрово, Севлиево и Трявна“, разкрива Иван Марев.

Той допълва, че в новия бюджет са предвидени средства за спасяване на малки населени места от водна криза. С проблеми във водоснабдяването са селищата Янтра, Славейково, Керека. В тези села предстои подобряване на водопреносната мрежа.

„Общинското предприятие „Чисто Дряново“ работи добре и чистотата в града е на ниво, но има какво да се желае за малките населени места“, казва Марев.

В свободното си време фармацевтът отмаря като развива хобито си, свързано с английския футбол. Създал е фейсбук страница „Футболен остров“, в която пише статии за българска аудитория и за кратко време е привлякъл над 400 последователи.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *