ВодещиНовини

Ученици с урок по патриотизъм в Историческия музей в Дряново

Ученици от Професионалната гимназия по икономика и техника „Рачо Стоянов“ в Дряново, заедно със своите учители посетиха изложбата „Последното сражение” в Икономовата къща.

Експозицията е част от събитийния календар на културната институция и е подготвена по повод националния празник-3-ти март. Изложбата гостува в града от 29 февруари и може да бъде разгледана до 1 април. Организатори са Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и Исторически музей – Дряново.

„Експозицията бе представена пред учениците от Антон Антонов, екскурзовод в Исторически музей. От интересната беседа средношколците научиха за героизма на руските полкове и българските опълченски дружини, проявен по време на сражението при селата Шипка и Шейново през Руско-турската война 1877- 1878 г. Това е последното сражение от военните действия в района на Шипченския проход, започнали с превземането на прохода през юли 1877 г. и продължили с августовската отбрана срещу корпуса на Сюлейман паша и Зимното шипченско стоене“, споделиха от Исторически музей-Дряново.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *