ВодещиНовини

Съставиха 56 акта за нарушения при 1699 проверки за месец в горите на централния север

Задържани са 3 МПС, 4 каруци, 4 моторни триони и незаконно добити дърва за огрев

Общо 1 699 проверки са извършили горските служители в горите на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово през февруари. Предприятието стопанисва държавните горски територии в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград.

През посочения период са проверени 605 ловци, 503 автомобила и 185 други физически лица, извършвали дейности в горите. Извършени са и 406 инспекции на обекти за добив на дървесина.

В резултат на контролната дейност, служителите на предприятието са съставили 56 акта за установяване на административно нарушение (АУАН), 49 от тях във връзка с нарушения на Закона за горите, а други 7 за нарушения на Закона за лова и опазване на дивеча.

Сред най-често срещани провинения през месец февруари са: извършване на сеч без позволително, сеч без контролна горска марка, съхранение на дървесина без необходимите прилежащи писмени документи, лов без писмени разрешителни, както и събиране на рога без писмени позволителни. 17 са издадените констативни протоколи за нарушения – 10 с неизвестен извършител и 7 с известен извършител, но без АУАН.

Дървесината, станала обект на посегателство през октомври е в размер на 112 куб. м. Сред задържаните вещи, предмети и средства на нарушения за посочения период фигурират 3 МПС, 4 каруци, 4 моторни триони и незаконно добити дърва за огрев.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *