ВодещиЛица

Резбарят Живко Петров вае миниатюри, изработва уникални ножове за колекционери и единствен у нас дяла метал

Творецът се определя като артист, който реализира нестандартни идеи в различни области на изкуството

Живко Петров от Дряново е изкусен творец с разнородни интереси, нестандартни идеи и запленяващи творения. Познат е като резбар, но малцина знаят, че е единствения в България майстор, който дяла метал. Освен това изработва миниатюри от кост, рисува натюрморти, прави икони.

През 1969 година семейството му се заселва в Дряново. Детството му преминало в града на майстор Колю Фичето, завършил е дърворезба в художествено училище. От 1982 година е свободно практикуващ творец с широки интереси и неограничени възможност.

Живко Петров държи ателие по дърворезба, което през септември миналата година заработи в Дряново. То бе създадено по инициатива на общинската управа и след ремонт на помещение в сградата на килийното училище към храм „Св. Троица“.

В него Живко Петров, който не крие признателността си към общинското ръководство на града, представя занаята си, дава уроци по дърворезба на желаещите да се докоснат до това изкуство.

 

Освен това прави и демонстрации на уменията си пред жители и гости на Дряново.

Помещението се намира непосредствено до паметника на древния строител и Историческия музей в Дряново. Ателието е важен обект във възрожденския ансамбъл, заедно с църквата, килийното училище, музеят и Лафчиевата къща.

Живко Петров е нестандартна личност и сам определя себе си като артист. Първоначално се занимавал предимно с дърворезба като усъвършенствал занаята с изработка на пластики. В последствие се насочил към миниатюрите. Извайва ги не само от дърво, но и от кост. За някои от творбите си използва чемшир.

„Това е много твърдо дърво и е изключително подходящо за миниатюра“, пояснява Живко Петров.

И докато показва свои творби, подхваща разказ за времето, когато бил ученик.

„Водиха ни в Рилския манастир и там видях на гърдите на един от монасите кръст Енколпион. Този вид християнски символи се носят единствено от висшите духовници. Много се впечатлих от този кръст и след като завърших училище, отново отидох в Римския манастир, за да го разгледам по-подробно. Бях решен, че трябва да изработя такъв от дърво“, споделя Живко Петров.

Направил си специален инструмент и започнал да резбова различни видове дърво и кост с различни изображения и библейски сюжети.

Така над 40 години изработва миниатюри. Признава, че вече две години извайва от орех „Тайната вечеря“ .

„Това е една фреска на Леонардо да Винчи, която той работейки, я съсипва. Започва да експериментира с гипсов грунд и върху него полага полумаслена техника, но боите не успели да си паснат с грунда. Впоследствие е направено копие на творението му. Впечатлих се, казах си, че тази идея е добра и реших аз да направя копие на сцената. Поех това предизвикателство, защото разликата е огромна като от двуиземерен стенопис, да успея да го пресъздам в триизмерен вариант върху дърво“, обяснява Живко Петров.

Намерил в интернет рисунки на Леонардо да Винчи на действителни хора, които са реално персонажите от сцената „Тайната вечеря“ .

„Търся прилика като искам да създам от дърво произведение на Леонардо да Винчи, но в автентичния му вид. В този вид, в който е започнал да го рисува.

Не се интересувам от цветовете, за мен са важни драпериите, израженията на лицата, ръцете…Така пресъздавам сцената, когато Христос казва: „Истина ви казвам, някой от вас ще ме предаде“ и последвалата реакция на апостолите“, посочва Живко Петров.

Освен пластики, даровитият мъж рисува акварели-натюрморти и пейзажи.

„Аз съм артист и творя в различни сфери, работя с различни материали. Дялам и метал“, споделя Живко Петров.

Показва нож, върху който като дантела е изваяна сцена от дребни фигури и орнаменти. Оказва се, че е единствен в България, който дълбае метал като използва специално чукче.

„Изработката е трудна, защото стоманата е твърда, въпреки че не е закалена“, обяснява авторът, който смело експериментира и създава шедьоври.

Коментира, че напоследък новите технологии масово са навлезли в рисуването и в резбеното изкуство и изместват живият творец.

„Има принтери, които така перфектно наслагват боята върху платното, че тя дори има и релеф. Резбата загива, защото изкуственият интелект се намесва активно и в това занимание. Използва се машина, която работи по зададен проект“, споделя Живко Петров.

Той не крие, че специалист с набито око, веднага може да разпознае коя творба е ръчна изработка и коя е дело на изкуствен интелект.

„Машината прави по-плитка резба и изключително точни линии. Докато за ръчната изработка е характерна грешката, човешката ръка може да кривне и детайлите не са идеално симетрични до милиметър. Най-ценното при изработката от творец са следите от длетото, а най-важното е вложената енергия. На човек му хрумва някаква мисъл, вдъхновява го конкретна идея, избира подходящо дърво, започва да дълбае върху него, после духва и като види щрихите, знае какво да махне от изображението, за да стане образът завършен и съвършен. Това е силата на твореца“, категоричен е Живко Петров.

Изработва от телешка кост и камеи /б.а.вид гравюра с изпъкнал релеф/.

Запазена марка на Живко Петров са декоративните ножове, които са произведения на изкуството. Всеки нож е плод на творческо вдъхновение, сериозен замисъл и си има име. Авторът отваря стъклена витрина и от нея изважда ценен експонат, който е нарекъл „Гората“.

„Първо направих ножа с дръжка от еленов рог. Реших, че за този нож трябва да изработя уникална кутия. Дълго време мислих и един ден ми хрумна, че ще е интересно украсата на ножа да кореспондира с луксозната кутия като се оформи обща сцена“, обяснява Петров.

Така върху дръжката на ножа майсторът със „златни ръце“ изобразил гора с дървета, мечка, елени, лисица и бухал. Когато ножът е в кутията и се затвори капакът и се вижда втора сцена, която е продължение на първата и представлява планина, върхове, над които лети орел и напада диви кози.

Към всеки нож има приложено описание върху пергамент на концепцията и подробна информация за материала, от който е изработен, вида на стоманата, единиците на закаляване, на инкрустациите, символиката и т.н.

„Тези ножове са за ценители и колекционери“, уточнява Живко Петров.

Той показва друг нож с наименование „Козия рог“ , свързан със зодията и с дръжка от рок на козел. Острието е от дамаска стомана, която Живко Петров е резбовал изящно.

Друг нож пък е наречен „Генезис“. Кутията му от масивно дърво е украсена с фина изработка  от метал преплетени фигури на древни астронавти и ДНК-спиралата. В нея лежи нож с издължена форма с инкрустирана двойната спирала, преплетена със змия.

„В Библията змията е представена като символ на познанието, но тя е и  причина за размножаването на човешкия род“, разяснява замисъла Живко Петров.

Вниманието привлича друга кутия със специфично отваряне и с изящно изваян ягуар върху нея със сребърни инкрустации. В лоното и върху кадифе лежи нож, чиято дръжка е с формата на ягуар.

„Участвах с този проект рисунка в конкурс на Национален фонд „Култура“ и разработката бе финансирана с 4000 лева. Тук е важна самата форма на ножа, която е права, наподобява стрела и изобразява движението на грациозното животно-устрема, порива, бързината“, разяснява авторът.

В дъното на ателието се извисява огромна икона на Света Богородица, която е с изкусна дърворезба в единия ъгъл и също има своя история.

„На Пампорово бе издигната църквата „Успение на Света Богородица“ под егидата на журналиста Иван Гарелов, който поде кампания за набиране на средства. С моя брат близнак Мартин изработваме единствените у нас икони с миниатюрна дърворезба. С тази творба участвахме в обявения тогава конкурс за стенописване и изработка на икони за храма“, разказва Живко Петров.

Талантливият мъж мигом изважда друга уникална икона с релефно цветно изображение от керамика.

Върху парчета естествено дърво пък е изобразил изглед от Велико Търново. Вае плакети на Община Дряново с изображения на майстор Колю Фичето и с неговите обекти. Изработва и резбовани магнити. Пред посетители в ателието показва нагледно как ги прави като използва пластичен материал и специална щампа с надпис „Дряново“.

В ателието си пази и масивна камбана от съборена църква в село Караиванца, която се вписва идеално сред останалите експонати, сътворени от Живко Петров.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки-авторът

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *